Категорія
Новини
Дата

Заступник Єрмака назвав причини націоналізації «Укрнафти», «Мотор Січі» і «АвтоКраза»

Причина відчуження великих промислових підприємств на користь держави під час війни – ризики для національної безпеки, які створювали ці компанії. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Паливна компанія, за словами Шурми, відмовилася постачати пальне українській армії; виробник двигунів постачав їх російським компаніям, а виробник військових вантажівок за 10 років виробив кілька десятків автівок, тоді як українська армія має 40 000 вантажівок. 
  • Вочевидь, йдеться про найбільшу нафтову компанію країни «Укрнафту», найбільший в Україні завод з виробництва пального «Кременчуцький НПЗ», яким оперує «Укртатнафта», найбільшого в Україні виробника двигунів для вертольотів і літаків «Мотор Січ» і про кременчуцький автомобільний завод «АвтоКрАЗ». Підприємства були відчужені на користь держави на початку листопада. 
  • При цьому Шурма наголосив, що право власності в Україні недоторканне. «Відчуження майна під час воєнного стану буде використовуватись миттєво, але тільки у разі ризику національній безпеці», – каже він.

Контекст

6 листопада «Укрнафта» та «Укртатнафта» Ігоря Коломойського, «АвтоКрАЗ» Костянтина Жеваго, «Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина та «Мотор Січ» Вʼячеслава Богуслаєва примусово були переведені у власність Міноборони. Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану

Forbes оцінює відчужені державою активи у $956,5 млн. До 24 лютого їх сукупна вартість була у 2,5 раза вищою – $2,426 млрд.

Міністр оборони Олексій Резніков зазначає, що про націоналізацію підприємств не йдеться – Міноборони перебрало на себе контроль над ними на час воєнного стану. Через рік після його завершення або через пʼять років у разі, якщо цей період затягнеться, уряд має повернути акції колишнім власникам або компенсувати їх вартість.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні