«Укрнафтобуріння» Коломойського та партнерів перейшло в управління АРМА /Sodel Vladyslav / Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

«Укрнафтобуріння» Коломойського та партнерів перейшло в управління АРМА

2 хв читання

Sodel Vladyslav / Shutterstock

Печерський районний суд Києва передав активи компанії «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та партнерів в управління АРМА. Про це повідомило видання Цензор.net, опублікувавши відповідну ухвалу суду від 11 квітня, і підтвердив співрозмовник Forbes у пресслужбі агентства. 7 квітня цей актив арештований.

Ключові факти

  • Компанія «Укрнафтобуріння» арештована в рамках розслідування кримінального провадження щодо промислової розробки найбільшого в Україні Сахалінського родовища газу (Харківська область).
  • У документах йдеться, що службові особи НАК «Надра України», Державної служби геології та надр дозволили кільком компаніям розробляти газові родовища й самостійно перерозподіляти прибутки.
  • У рішенні суду про арешт майна компанії зазначається, що у порушення пункту №6 Порядку укладення державними підприємствами, установами, організаціями, а також господарськими товариствами, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50%, договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення та управління майном компанія відчужила частки, що належали їй у спільному частковому майні, на підставі договорів купівлі-продажу ТОВ «Голден Деррік», вийшла зі складу учасників і внесла відповідні зміни до договорів про спільну діяльність.

Контекст

ТОВ «Голден Деррік» привернуло до себе увагу в 2011 році, протягом якого їй на позаконкурсній основі було видано понад два десятки спеціальних дозволів на користування надрами. Такі успіхи повʼязували з лобіюванням бізнесу компанії міністром енергетики Едуардом Ставицьким та ексміністром агрополітики Миколою Присяжнюком.

До 2009 року, за даними LIGA.net, основним акціонером «Укрнафтобуріння» був колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Наприкінці 2009-го він перепродав свою частку структурам групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, які після операції сконцентрували майже 90% компанії.

На початку 2010 року Мінекології видало «Укрнафтобурінню» нову ліцензію на розробку Сахалінського родовища, яку компанія намагалася отримати понад чотири роки.

Але після перемоги Віктора Януковича Мінекології та Держгеонадра, очолювані Злочевським і Ставицьким, ліцензію відібрали.

У 2013-му ТОВ «Голден Деррік» (нова назва ТОВ «Іст Юроуп Петролеум») стала наступницею всіх прав та обов`язків, що належали компанії й дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Полтавнафтогазгеологія», при розробці Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища, а ПрАТ «Укрнафтобуріння» введено до складу учасників спільної діяльності через наявність спецдозволу на користування надрами.

Після революції 2014 року Коломойський намагався повернути втрачене через суди.

У 2016-му його партнером у «Укрнафтобуріння» став колишній нардеп Віталій Хомутиннік.

Також у 2017 році стало відомо, що 67% «Голден Деррік» належить офшору Hartlog Limited з орбіти власника MosCityGroup Павла Фукса.

У лютому 2023-го ДБР повідомило, що спільно з СБУ викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр.

За даними спецслужби, відбулися обшуки за місцями фактичного проживання фігурантів і в офісних приміщеннях відповідних компаній, кінцевими бенефіціарами яких є російський олігарх та колишній народний депутат України VIII скликання, імен яких не розголошують. Ймовірно, йшлося про Фукса й депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького.

5 квітня, за матеріалами ДБР, суд заарештував активи ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Права передані в управління АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні