Категорія
Новини
Дата

«Укрзалізниця» домовилась про відтермінування виплат за євробондами

«Укрзалізниця» успішно завершила процедуру голосування холдерів за реструктуризацію виплат по двох випусках єврооблігацій на загальну суму $895 млн. Анонс на Ірландській фондовій біржі розміщено 22 грудня, повідомив віцепремʼєр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Холдери прийняли пропозиції УЗ – аналогічно суверенному боргу виплати за процентами та основним боргом перенесені на два роки, зазначив віцепремʼєр. 
  • Погашення за єврооблігаціями, які були випущені в 2019 році, з 2024-го перенесені на 2026-й, а випущених у 2021-му – з 2026-го на 2028 рік відповідно. 
  • Виплати купонів, які припадали на 2023–2024 роки, перенесені на період до січня 2025-го з можливістю їх капіталізації, повідомив Кубраков.
  • За його словами, відтермінування виплат за єврооблігаціями дасть змогу УЗ знизити навантаження на ліквідність компанії в умовах воєнного та післявоєнного часу.
  • Крім того, УЗ зможе вивільнити свої фінансові ресурси для ремонту пошкодженої залізничної інфраструктури та рухомого складу.
  • Угоду реалізовано за суттєвої підтримки уряду, Мінфіну та радників «Укрзалізниці» J.P. Morgan та Dragon Capital, зазначив Кубраков.

Контекст

Йдеться про два випуски єврооблігацій, що підлягають погашенню в липні 2024-го (на $594,9 млн) та липні 2026 року (на $300,0 млн) і становлять майже 80% усього боргу «Укрзалізниці».

У червні рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинг АТ «Укрзалізниця» з CCC+ до ССС у звʼязку з військовими діями в Україні.

12 грудня S&P Global Ratings знизило кредитний рейтинг «УЗ» з «CCC-» до «СС» через пропозицію компанії власникам своїх євробондів з погашенням у 2024 та 2026 роках відстрочити всі платежі за ними на 24 місяці.

Агентство заявило про суттєве послаблення здатності УЗ погашати борг. Аналітики S&P вважають, що дефолт за боргом УЗ майже неминучий відповідно до методології S&P Global Ratings.

При цьому S&P зауважило, що знизить рейтинги до «SD» (вибірковий дефолт) після проведення реструктуризації боргу, але після того, як реструктуризація боргу набуде чинності, згодом відображатиме нові умови боргу в рейтингу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні