Категорія
Новини
Дата

Уряд розширив можливості Експортно-кредитного агентства для страхування інвестицій

Кабінет Міністрів затвердив перелік воєнних та політичних ризиків, а також умови й порядок страхування ризиків для Експортно-кредитного агентства (ЕКА), повідомляє пресслужба уряду. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні 9 квітня.

Ключові факти

  • Заступник Міністра економіки Володимир Кузьо зазначив, що збільшення інструментів страхування воєнно-політичних ризиків під час війни в Україні має сприяти залученню інвестицій в економіку. 
  • Постанова дозволить удосконалити правове регулювання переліку воєнних та політичних ризиків, умов і порядку страхування або перестрахування ризиків при здійсненні видів діяльності ЕКА. 
  • Агентство зможе страхувати та перестраховувати від воєнних та/або політичних ризиків інвестиційні кредити українських банків для українських експортерів, а також – прямі інвестиції. Це дозволить усунути прогалини, що обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій ЕКА, в тому числі в умовах воєнних дій та повоєнного відновлення.

Зокрема, до воєнних ризиків віднесли наступні страхові ризики, які поширені в міжнародній практиці, що можуть виникнути на території України:

  • воєнний конфлікт, включаючи війну або збройний конфлікт, збройна агресія, бойові дії, масові заворушення;
  • насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;
  • терористичні акти та/або диверсії;
  • окупація, анексія.

До політичних ризиків віднесли такі страхові ризики:

  • здійснене органами державної влади України примусове відчуження майна/вилучення майна субʼєкта господарювання (позбавлення права власності на майно);
  • безпідставне (незаконне) відкликання ліцензії з боку регулятора ринку або примусове припинення (зупинення) діяльності субʼєкта господарювання державними органами, що встановлене рішенням суду, що набрало законної сили;
  • невиконання або відмова від виконання державою зобовʼязань, визначених законодавством, стратегічними або програмними документами, затвердженими в установленому законодавством порядку, та/або інвестиційним договором;
  • введення державою заборони (платіжні ембарго, мораторій) на здійснення розрахунків;
  • неможливість конвертації валюти або переказу валюти за кордон субʼєктом господарювання.

Контекст

ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» засновано у 2018 році, єдиним його засновником та акціонером є держава в особі Кабінету Міністрів. У жовтні 2023-го перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що для внутрішнього ринку Україна має намір розширити повноваження Експортно-кредитного агентства. Йшлося про те, що ЕКА страхуватиме бізнес не лише від економічних ризиків, а й від ризиків, пов’язаних із бойовими діями чи іншими злочинами Росії. 

Наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє ЕКА страхувати від воєнних ризиків інвестиції українських та іноземних компаній в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні