Категорія
Новини
Дата

Експортно-кредитне агентство спростило вимоги до експортерів. Хто може отримати кредити

1 хв читання

Експортно-кредитне агентство ухвалило рішення про зміни в продуктах ЕКА, якими спрощено вимоги до експортерів, що потребують передекспортного фінансування в українських банках. Про це повідомила член правління ЕКА Оксана Очеретяна під час презентації «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку» для членів Спілки українських підприємців (СУП).

Ключові факти

  • За словами Очеретяної, до програми портфельного страхування внесені зміни, що дозволяють отримати доступне фінансування підприємцям, які тільки починають експортувати.
  • Підприємець, який підписав перший експортний контракт, може отримати кредит на його виконання, повідомила член правління ЕКА.

Контекст

У 2022 році український експорт скоротився на 35%, війна знищила 17%, а 30% частково втратили активність.

В Україні вартість кредитів для юридичних осіб становить 20–24% річних, тоді як у Європі – 6–7%. Така різниця у вартості фінансових ресурсів зменшує нашу конкурентоспроможність. Україна має кредитну програму для бізнесу «5-7-9», яка закриває лише незначний обсяг потреб.

Щоб конкурувати з європейськими компаніями, ми маємо підтягувати технологічність, своєчасно оновлювати та збільшувати виробничі потужності. Для цього необхідно зменшити вартість кредитів для бізнесу.

Що ще, окрім повномасштабної війни з РФ, заважає нарощувати український експорт і що потрібно зробити для покращення ситуації, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні