Категорія
Новини
Дата

Експортно-кредитне агентство спростило вимоги до експортерів. Хто може отримати кредити

Експортно-кредитне агентство ухвалило рішення про зміни в продуктах ЕКА, якими спрощено вимоги до експортерів, що потребують передекспортного фінансування в українських банках. Про це повідомила член правління ЕКА Оксана Очеретяна під час презентації «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку» для членів Спілки українських підприємців (СУП).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Очеретяної, до програми портфельного страхування внесені зміни, що дозволяють отримати доступне фінансування підприємцям, які тільки починають експортувати.
  • Підприємець, який підписав перший експортний контракт, може отримати кредит на його виконання, повідомила член правління ЕКА.

Контекст

У 2022 році український експорт скоротився на 35%, війна знищила 17%, а 30% частково втратили активність.

В Україні вартість кредитів для юридичних осіб становить 20–24% річних, тоді як у Європі – 6–7%. Така різниця у вартості фінансових ресурсів зменшує нашу конкурентоспроможність. Україна має кредитну програму для бізнесу «5-7-9», яка закриває лише незначний обсяг потреб.

Щоб конкурувати з європейськими компаніями, ми маємо підтягувати технологічність, своєчасно оновлювати та збільшувати виробничі потужності. Для цього необхідно зменшити вартість кредитів для бізнесу.

Що ще, окрім повномасштабної війни з РФ, заважає нарощувати український експорт і що потрібно зробити для покращення ситуації, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні