Категорія
Новини
Дата

Програму страхування Unity розширили на всі судна з невійськовим вантажем

Програма доступного страхування суден Unity, яку реалізують Marsh McLennan і Lloyd’s of London спільно з урядом, розширена на всі судна з невійськовим вантажем, повідомляє Міністерство економіки. Раніше можна було страхувати лише морські перевезення продовольчих товарів.

Ключові факти

  • Застрахувати за програмою можна буде не лише морські перевезення зерна та інших продовольчих товарів, але й судна, що перевозять усі невійськові вантажі, такі як залізна руда, сталь і контейнерні перевезення. 
  • Розширення страхування є важливим з огляду на збільшення можливостей для експорту металургійної продукції, оскільки цей сектор сильно постраждав від повномасштабного вторгнення, зазначило Мінекономіки.
  • У 2023 році порівняно з 2021 роком виробництво сталі в Україні скоротилося в 3,4 рази, а експорт металургійної продукції – в кілька разів, повідомила перший віцепремʼєр-міністром економіки Юлія Свириденко.
  • «Страхування суден може підтримати наші зусилля щодо збільшення обсягів експорту всіх несировинних продуктів. Оскільки зміцнення переробної промисловості та розвиток несировинного експорту є пріоритетами для Уряду для посилення економічної стійкості», – заявила Свириденко.
  • За її словами, завдяки страховому інструменту Unity ставки страхування на комерційному ринку знизились вдвічі. Ставка в рамках Unity наразі складає 0,75% для агропродукції. 

Контекст

До страхового інструменту Unity мають доступ усі міжнародні брокери, до яких можуть звернутися власники суден та українські експортери. 

Програма Unity, покликана забезпечити доступне страхування від воєнних ризиків постачання зерна та інших важливих продовольчих товарів у всьому світі, стартувала в листопаді 2023 року. Тоді Україні разом із британським урядом та пулом 14 страхових компаній вдалося створити спеціальний механізм страхування суден, які скористалися українським морським коридором.

Unity пропонує страхування КАСКО та окремий захист і відшкодування (P&I) від воєнних ризиків за значно зниженими преміями, порівняно зі стандартними ринковими цінами. 

Крім зерна, Unity тепер забезпечує покриття для іншої експортної продукції України, включаючи залізну руду, сталь, електрообладнання та корми для тварин.

Андеррайтери Lloyd’s of London на чолі з Ascot та інші страхові компанії надають до 50 млн доларів США на страхування КАСКО та P&I від воєнних ризиків.

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд. Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. У лютому вантажообіг портів Великої Одеси у лютому склав 8 млн т, з яких 5,2 т – продукція українських аграріїв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні