Категорія
Новини
Дата

Україна планує розширити повноваження Експортно-кредитного агентства, щоб страхувати бізнес від воєнних ризиків

Для внутрішнього ринку Україна має намір розширити повноваження Експортно-кредитного агентства (ЕКА), повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко в колонці для Atlantic Council. Зараз на розгляді у Верховній Раді знаходиться відповідний законопроєкт.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Після ухвалення законопроєкту українське ЕКА страхуватиме бізнес не лише від економічних ризиків, а й від ризиків, пов’язаних із бойовими діями чи іншими злочинами Росії. 
  • У Мінекономіки очікують, що зміни сприятимуть залученню внутрішніх інвестицій. 
  • За словами Свириденко, наразі ключовою метою залишається відновлення міжнародного ринку перестрахування в Україні. 
  • «Одним із варіантів для цього є створення спеціального довірчого фонду для початку глобального страхування та перестрахування воєнних ризиків. Ним могли б керувати уряди країн-партнерів разом із Україною», – підкреслила віцепремʼєр.
  • Вона додала, що необхідно запустити страховий ринок від воєнних ризиків якнайшвидше. «Ми не можемо чекати, поки закінчиться війна, українська економіка має бути стійкою вже зараз: щоб підтримувати обороноздатність, відновлювати звільнені території», – повідомила Свириденко.

Контекст

У березні ЕКА ухвалило рішення про зміни в продуктах, якими спрощено вимоги до експортерів, що потребують передекспортного фінансування в українських банках. Зокрема, до програми портфельного страхування внесені зміни, що дають змогу отримати доступне фінансування підприємцям, які тільки починають експортувати. Підприємець, який підписав перший експортний контракт, може отримати кредит на його виконання.

Минулого року MIGA виділило Україні $30 млн на реалізацію пілотного проєкту зі страхування інвестицій.

Нещодавно стало відомо, що Агентство з гарантування інвестицій Світового банку (MIGA) застрахувало перший інвестиційний проєкт від воєнних ризиків, повідомила Свириденко. Проєкт M10 Industrial Park у Львові отримав гарантію на суму до $9,2 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні