Категорія
Новини
Дата

Уряд Швейцарії дозволив почати процедуру конфіскації активів оточення Януковича на $140 млн

Уряд Швейцарії дозволив процедуру конфіскації заморожених активів оточення президента-втікача Віктора Януковича на понад 130 млн швейцарських франків (понад $140 млн). Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на рішення Федеральної ради Швейцарії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Процедура конфіскації у Швейцарії застосовуватиметься до всіх активів, які підлягають конфіскації, на загальну суму понад 130 млн швейцарських франків. «Цим кроком Швейцарія підтримує Україну», – йдеться у заяві.
  • Водночас наголошується, що це рішення абсолютно не пов’язане із санкціями проти РФ, прийнятими у 2022 році.
  • Таким чином Федеральна рада доручила Федеральному департаменту фінансів (FDF) відкрити низку проваджень щодо конфіскації у Федеральному адміністративному суді (FAC). 
  • 25 травня 2022 року вона доручила FDF розпочати перше провадження щодо конфіскації приблизно 100 млн швейцарських франків, а пізніше – ще 30 млн швейцарських франків.
  • Активи залишатимуться замороженими до остаточного рішення системи адміністративного правосуддя Швейцарії щодо конфіскації. Будь-яке майно, що буде остаточно конфісковане, буде повернуто українському народу відповідно до міжнародної угоди.
  • Процедура конфіскації активів застосовується лише у виняткових випадках, наголошується у заяві. Закон уповноважує систему адміністративного правосуддя Швейцарії конфіскувати активи політично значущих осіб, але лише за суворих умов.

Контекст

У жовтні минулого року Швейцарія отримала позитивну відповідь від України щодо завершення судових процедур, необхідних для повернення заморожених активів колишнього президента Януковича.

Федеральна рада Швейцарії продовжила замороження активів Януковича та його оточення до лютого 2023 року.

Водночас уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів та надання їх для відновлення України суперечитиме конституції. Проти цього кроку також виступають банки країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні