Категорія
Новини
Дата

Уряд виділив додаткові 2,5 млрд грн для відновлення енергосистеми Харкова та області

1 хв читання

Кабінет Міністрів виділив додаткові 2,5 млрд грн для відновлення енергосистеми Харкова та Харківської області, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання 13 червня.

Відновити великі ТЕЦ Харкова до цієї зими неможливо, зазначав раніше Євген Іванов, заступник голови Харківської ОВА. Урядовий план передбачав встановлення в місті мобільних електростанцій, когенераційних установок.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кошти спрямують на відновлення енергосистеми регіону і міста, встановлення когенераційних установок, блочно-модульних котелень і газових генераторів. 
  • «Тобто це кошти для того, аби взимку жителі Харківщини мали світло й тепло», – зазначив Шмигаль.
  • За його словами, у бюджеті міста на підготовку до опалювального сезону передбачено ще 2 млрд грн.
  • Цього тижня НБУ збільшив можливості банків для кредитування проєктів відновлення та децентралізації енергетики.
  • Премʼєр зазначив, що нові положення підвищать доступність кредитів на енергообладнання для населення і для малого та середнього бізнесу. «Наприклад, під 13,5%, застава – лише обладнання, яке купується», – повідомив очільник уряду.

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. 

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Найгірша ситуація – у Харкові. Росія пошкодила міські ТЕЦ, які, крім електрики, виробляють тепло. «Місто втратило понад 50% потужностей з виробництва тепла», – повідомив раніше Forbes Ukraine топчиновник Кабінету Міністрів.

«Енергосектор Харкова зруйнований майже «під нуль», – казав Євген Іванов, заступник голови Харківської ОВА під час конференції ЦЕС. «Якщо не вжити заходів, місто не пройде опалювальний сезон», – додає він.  Наскільки Україна буде готовою до зими, скільки триватимуть відключення та як влада планує рятувати Харків – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні