Категорія
Новини
Дата

Уряд виділив додаткові 2,5 млрд грн для відновлення енергосистеми Харкова та області

1 хв читання

Кабінет Міністрів виділив додаткові 2,5 млрд грн для відновлення енергосистеми Харкова та Харківської області, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання 13 червня.

Відновити великі ТЕЦ Харкова до цієї зими неможливо, зазначав раніше Євген Іванов, заступник голови Харківської ОВА. Урядовий план передбачав встановлення в місті мобільних електростанцій, когенераційних установок.

Ключові факти

  • Кошти спрямують на відновлення енергосистеми регіону і міста, встановлення когенераційних установок, блочно-модульних котелень і газових генераторів. 
  • «Тобто це кошти для того, аби взимку жителі Харківщини мали світло й тепло», – зазначив Шмигаль.
  • За його словами, у бюджеті міста на підготовку до опалювального сезону передбачено ще 2 млрд грн.
  • Цього тижня НБУ збільшив можливості банків для кредитування проєктів відновлення та децентралізації енергетики.
  • Премʼєр зазначив, що нові положення підвищать доступність кредитів на енергообладнання для населення і для малого та середнього бізнесу. «Наприклад, під 13,5%, застава – лише обладнання, яке купується», – повідомив очільник уряду.

Контекст

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. 

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Найгірша ситуація – у Харкові. Росія пошкодила міські ТЕЦ, які, крім електрики, виробляють тепло. «Місто втратило понад 50% потужностей з виробництва тепла», – повідомив раніше Forbes Ukraine топчиновник Кабінету Міністрів.

«Енергосектор Харкова зруйнований майже «під нуль», – казав Євген Іванов, заступник голови Харківської ОВА під час конференції ЦЕС. «Якщо не вжити заходів, місто не пройде опалювальний сезон», – додає він.  Наскільки Україна буде готовою до зими, скільки триватимуть відключення та як влада планує рятувати Харків – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд