Категорія
Новини
Дата

Уряд вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Експериментальний проєкт розрахований на два роки

Кабмін затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни. Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду 18 липня, повідомили премʼєр-міністр Денис Шмигаль і пресслужба Мінекономіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Проєкт розрахований на два роки. «На першому етапі спроєктуємо всі інженерні конструкції, підготуємо необхідну базу для відновлення», – пояснив Шмигаль. 
  • Другий етап, за словами премʼєра, розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи.
  • Перший етап: проєктування тимчасових гребель верхнього і нижнього б’єфа Каховського гідровузла, споруди для пропуску будівельних та екологічних витрат Каховського гідровузла, підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС; будівництво підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.
  • Другий етап (стартує після деокупації Каховської ГЕС): обстеження, демонтаж зруйнованих споруд і конструктивів Каховського гідровузла; розробка проєкту будівництва Каховської ГЕС; будівництво тимчасових гребель верхнього й нижнього б’єфа Каховського гідровузла.
  • Координуватиме реалізацію експериментального проєкту Мінекономіки. Замовником робіт, пов’язаних з реалізацією проєкту, буде ПрАТ «Укргідроенерго», а генеральним проєктувальником робіт, пов’язаних з реалізацією експериментального проєкту – ПрАТ «Укргідропроект».
  • Фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів «Укргідроенерго», кредитних коштів та інших джерел, не заборонених законодавством, зазначили в Мінекономіки.

Контекст

6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС. Того ж дня уряд виділив 1,5 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, а Агентство відновлення взяло на себе реалізацію проєктів будівництва водогонів.

На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявляв в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота. За розрахунками «Укргідроенерго», щоб побудувати нову ГЕС, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід. Все це зруйновано, зазначив він. «Якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років. І ми будемо це робити», – наголосив Сирота. 

Як зазначила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко, терористичний акт держави-агресора на Каховській ГЕС завдав надзвичайної шкоди економіці країни та екології прилеглих регіонів. Без джерел води опинилися зрошувальні системи 5800 кв км сільгоспугідь, на яких вирощувалося близько 2 млн т зерна на рік. Від дефіциту води потерпають й промислові підприємства регіонів. Втрачено 335 МВт потужностей відновлювальної електроенергії. Окрім того, без відновлення Каховського водосховища неможливе повноцінне відновлення роботи Запорізької АЕС після деокупації станції, зазначила Свириденко.

Прямі збитки, спричинені підривом Каховської ГЕС, сягають щонайменше $2 млрд. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості. Такі дані наведено у першому аналізі фахівців KSE Institute у співпраці з Офісом президента, Мінекономіки та Мінінфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні