Уряд врегулював продаж конфіскованих російських активів – відбуватиметься за принципом малої приватизації /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Уряд врегулював продаж конфіскованих російських активів – відбуватиметься за принципом малої приватизації

1 хв читання

Getty Images

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка регулює продаж конфіскованих російських активів та майна, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Ці кошти є одним із джерел наповнення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії. 

Ключові факти

  • За словами Шмигаля, у держбюджеті України вже є 17 млрд грн, конфіскованих у російських банків. «Ми заморозили та конфіскували сотні об’єктів, які належали російському уряду або російським олігархам в Україні. Багато з цих об’єктів зараз фактично простоює. Уряд запустить відкритий та абсолютно прозорий продаж цього майна», – сказав глава уряду.
  • Прем’єр-міністр підкреслив, що всі кошти від цього продажу будуть спрямовані на відновлення України, енергосистеми, житла людей та розмінування.
  • Шмигаль додав, що аукціони з продажу будуть проходити за тим самим принципом, що і мала приватизація. Відповідати за них буде Фонд державного майна.
  • Кабмін також затвердив порядок використання коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії. Порядок визначає, зокрема, питання використання коштів на відбудову, відбір проєктів і пріоритетність відновлення об’єктів, прозорість звітування.

Контекст

ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, розміщені на закордонних рахунках російського Центрального банку на початку війни. Згодом Москва заявила, що санкції заблокували близько $300 млрд із її валютних резервів. За останніми даними, 27 країн Євросоюзу повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно.

Вартість реконструкції та відновлення в Україні у вересні минулого року оцінювалася Україною, Брюсселем і Світовим банком майже у $350 млрд. Необхідна сума з того часу тільки збільшилася, оскільки щотижневі ракетні та безпілотні атаки Росії завдавали шкоди критично важливій цивільній інфраструктурі, такій як електростанції й житлові будинки.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Енергетика, житло, розмінування, критична соціальна інфраструктура та допомога приватному бізнесу – пʼять пріоритетів екстреного відновлення України у 2023 році, на яке планується залучити $17 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні