Категорія
Новини
Дата

Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули у державну власність

Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври офіційно повернули у державне користування. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр заявив, що 5 січня завершила роботу комісія для приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви від Української уравославної церкви до держави. 
  • За словами Ткаченка, комісія розпочала роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акта технічного огляду двох будівель. 
  • За підсумками роботи комісії було підписано відповідний акт повернення культових споруд зі сторони УПЦ, зазначив Ткаченко. 
  • На останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати акт, але це не завадило поверненню державного майна, пояснив він.
  • Українська святиня має служити всьому українському народові, наголосив Ткаченко.

Контекст

1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що РНБО доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність УПЦ МП, а також перевірити законність її перебування в Києво-Печерській лаврі.

Тоді ж Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в РФ, зокрема проти Вадима Новинського.

2 грудня СБУ провела обшуки у низці храмів та монастирів УПЦ МП у трьох областях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні