Категорія
Новини
Дата

Очільник «Енергоатома» виступив за введення миротворчого контингенту ООН на Запорізьку АЕС

Введення миротворчого контингенту ООН на Запорізьку АЕС та прилеглі території може сприяти створенню зони ядерної безпеки та захисту на станції. Про це сказав президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Котіна, введення миротворчого контингенту ООН на територію ЗАЕС і на найближчі території потребує додаткових дипломатичних зусиль з боку ООН та міжнародної спільноти. 
  • «Водночас це може бути одним зі шляхів створення зони безпеки на ЗАЕС – ввести туди миротворчий контингент і вивести російських військових», – сказав Котін в ефірі національного телемарафону.
  • При цьому він наголосив, що пропозиції МАГАТЕ щодо створення на ЗАЕС захисної зони дуже необхідні, хоча й зазначив: «Вони могли б зробити більше».
  • «МАГАТЕ у звіті надало сім рекомендацій, і ми зараз працюємо над створенням відповідного плану щодо їх виконання. Його мета – зрештою здійснити деокупацію станції», – сказав Котін.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередачі, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

Місія МАГАТЕ на ЗАЕС розпочалася 1 вересня. Наразі з шести осіб, які залишалися на станції кілька днів, на ній працюють два представники агентства.

6 вересня МАГАТЕ оприлюднило звіт про візит на ЗАЕС, заявивши в ньому про готовність негайно розпочати консультації щодо встановлення зони ядерної безпеки та захисту на станції. 

Також у звіті члени місії агентства підтвердили, що Росія розмістила військовий персонал, транспортні засоби та обладнання у різних місцях Запорізької АЕС, а також присутність на ній представників «Росатома».

МАГАТЕ рекомендувало, зокрема, припинити обстріли території станції та її околиць, вивести військових, повернути нормальні умови для роботи персоналу, забезпечити безперебійну доставку запчастин і дизпального, відновити лінії електропередачі.

Президент РФ Путін може спробувати скористатися звітом МАГАТЕ щодо ситуації на ЗАЕС і створити процес, аналогічний Мінським угодам, вважають аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW). Дещо зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС та стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання норм міжнародного права МАГАТЕ. 

МАГАТЕ не може безпосередньо взаємодіяти з РФ щодо експлуатації станції, не визнавши принаймні мовчазно, що Росія має право на консультації.

ISW вважає, що російський диктатор може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, для створення паралельної міжнародної структури, яка б підривала суверенні права України на набагато більшу територію, яка зараз окупована.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні