Категорія
Новини
Дата

МАГАТЕ у звіті підтвердило перебування російських військових та техніки на ЗАЕС

Росія розмістила військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС. Про це йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ), пише ЄП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • МАГАТЕ оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де зокрема поділилося даними про візит місії на Запорізьку атомну електростанцію. Члени місії підтвердили, що РФ розмістила «військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС», зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2.
  • Також місія МАГАТЕ зафіксувала присутність експертної групи «Росатома», яка, як заявила їм російська сторона «надає поради щодо ядерної безпеки, захищеності й дій керівництву ЗАЕС».
  • «МАГАТЕ вважає, що присутність старшого технічного персоналу «Росатома» може призвести до втручання в нормальну роботу операційного керівництва та створити потенційне тертя в контексті процесу ухвалення рішень», – зазначається у звіті.
  • Присутність росіян на ЗАЕС справила негативний вплив на український персонал станції, який перебуває в «надзвичайно стресових умовах», зазначається у звіті.
  • МАГАТЕ закликало до негайного припинення будь-яких обстрілів станції для уникнення її подальшого пошкодження, для чого потрібна «згода всіх відповідних сторін». При цьому не вказується, хто саме здійснює обстріли.
  • Також фахівці організації закликають до вивезення з території ЗАЕС «усіх транспортних засобів, які можуть втручатися в роботу систем безпеки та обладнання», а також створити належні робочі умови для персоналу.
  • Окрема рекомендація стосується «негайного створення зони ядерного захисту» довкола Запорізької АЕС, у чому МАГАТЕ готова посприяти.
  • «Ситуація в Україні є безпрецедентною. Уперше збройний конфлікт триває на території великої ядерної установки», – йдеться у висновках звіту.
МАГАТЕ у звіті підтвердило перебування російських військових та техніки на ЗАЕС /Фото 1

Російські військові вантажівки на ЗАЕС. Фото зі звіту МАГАТЕ

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, на яких видно, що в даху будівлі Запорізької АЕС, схоже, утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. До місії МАГАТЕ увійшли 14 міжнародних експертів. Місію очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Російські окупанти не пустили на ЗАЕС журналістів разом із працівниками МАГАТЕ. Після візиту на ЗАЕС Гроссі заявив, що переважна більшість систем на АЕС перебуває в робочому стані та функціонує. Однак фізична цілісність деяких будівель ЗАЕС порушена. Також, за його словами, російська окупація станції спричинила розрив ланцюжків поставок, що погано позначилося на обслуговуванні станції. Але співробітникам поки що вдається розвʼязувати проблему в оперативному режимі. Після відключення станції від енергосистеми катастрофи вдалося уникнути за рахунок роботи дизельних генераторів.

3 вересня МАГАТЕ заявило про те, що Запорізьку АЕС відключили від мережі. 5 вересня четверо з шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і залишили майданчик станції, повідомив у Telegram мер Енергодара Дмитро Орлов.

5 вересня енергоблок №6 ЗАЕС відключено від мережі через пошкодження лінії електропередач, яка зʼєднувала вузол АЕС із енергосистемою України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні