Категорія
Новини
Дата

В ЄС оцінили можливий ефект глобального податку на мільярдерів у $250 млрд на рік

Уряди повинні відкрити новий фронт у міжнародній боротьбі з ухиленням від сплати податків за допомогою глобального мінімального податку на мільярдерів, пише Reuters із посиланням на заяву Податкової обсерваторії ЄС. Такий податок може приносити $250 млрд на рік.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними дослідницької групи Паризької школи економіки, у разі стягнення ця сума еквівалентна лише 2% від майже $13 трлн, якими володіють 2700 мільярдерів у всьому світі.
  • Наразі ефективний особистий податок мільярдерів часто набагато менший, ніж той, який платять інші платники податків зі скромнішим достатком, йдеться у звіті групи про ухилення від податків за 2024 рік. Це пояснюється тим, що вони можуть зберігати статки в підставних компаніях, захищаючи їх від податку на прибуток. 
  • «На наш погляд, це важко виправдати, тому що це може підтримати стійкість податкових систем і соціальну прийнятність податків», – заявив журналістам директор Податкової обсерваторії Габріель Цукман.
  • Обсерваторія підрахувала, що особистий податок мільярдерів у США становить близько 0,5%, а у Франції дорівнює нулю.

Контекст

Зростаюча нерівність у багатстві в деяких країнах викликає заклики до найбагатших громадян нести більший податковий тягар, оскільки уряди намагаються боротися зі старінням населення, величезними потребами у фінансуванні для зміни клімату та заборгованістю від COVID-19.

Президент США Джо Байден у проєкті бюджету на 2024 рік запропонував запровадити податок у 25% для 0,01% надбагатих громадян США, але Конгрес відхилив цю ініціативу через загрозу шатдауна. Байден також закликає покласти край податковим пільгам для керуючих фондами прямих інвестицій, нафтових компаній, а також інвесторів у криптовалюту та нерухомість. 

Скасування банківської таємниці та запровадження мінімального корпоративного податку покінчили з багаторічною конкуренцією між країнами за податковими ставками, проте залишаються численні можливості для скорочення податків, наголошується у звіті Податкової обсерваторії. Наприклад, мільярдери часто розміщують свої активи у нерухомості, а не на офшорних рахунках, а компанії можуть використовувати лазівки у мінімальному корпоративному оподаткуванні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні