Категорія
Новини
Дата

В Офісі президента допускають емісію до 60 млрд грн на місяць, але за певних умов

Емісія від 30 до 60 млрд грн на місяць за певних умов не створюватиме проблем для економіки. Про це в інтервʼю Forbes сказав заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За збалансованості експортно-імпортних операцій, розв’язанні питання з виплатою держборгу та суттєвої підтримки міжнародних партнерів Україна може дозволити собі емісію від 30 до 60 млрд грн на місяць. «Це діапазон, який не створюватиме проблем», – вважає Шурма. 
  • За його словами, розблокуванням портів та запровадженням збору в 10% на валютні операції можна прибрати $1–2 млрд спекулятивного попиту на валюту. 
  • «Якщо рівень підтримки партнерів збережеться, це означає, що платіжний баланс вирівняється, тобто ми зможемо забезпечити підтримку бюджету в понад 30 млрд грн на місяць без значних ризиків для валюти», – зазначив Шурма. 

Контекст

Наприкінці липня НБУ провів емісію додаткових 15 млрд грн через викуп державних облігацій. Так, із 24 лютого регулятор «надрукував» 240 млрд грн. На 27 липня портфель ОВДП Національного банку становить 543,61 млрд грн.

НБУ закладає на друге півріччя 2022 року емісію національної валюти в розмірі 180 млрд грн, по 30 млрд грн на місяць, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. 180 млрд грн – це той обсяг фінансування, який, на думку НБУ, контрольований і приведе до контрольованих наслідків, що їх регулятор враховує у своєму базовому сценарії, сказав Ніколайчук.

За його словами, зважаючи на прогнозовані обсяги надходження зовнішнього фінансування (зокрема від МВФ та інших партнерів), необхідність в емісії гривні Нацбанком наступного року зберігатиметься.

У НБУ прогнозують, що емісія у 2023 році буде нижчою приблизно удвічі, тобто близько 15 млрд грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні