Категорія
Новини
Дата

Мінфін оцінює можливі наслідки від нового податку на імпорт. Законопроєкт ще не готовий

1 хв читання

Міністерство фінансів прораховує можливий вплив на бізнес запровадження додаткового 10-відсоткового збору на імпорт. Законопроєкт ще не готовий, сказав в інтервʼю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко.

Ключові факти 

  • Потрібна оцінка впливу запровадження додаткового збору загалом на економіку, наголосив Марченко. «Ми розуміємо, скільки приблизно це може принести в бюджет, але треба також розуміти, яким чином це вплине на український бізнес», – додав міністр.
  • За його словами, якщо це стосується споживчих товарів не першої необхідності – це можна було б зробити досить швидко і безболісно. «Якщо йдеться про сировину, запчастини тощо, без яких певний український бізнес не зможе працювати – це вже зовсім інші наслідки», – вважає Марченко. 
  • Щодо підготовки законопроєкту міністр зазначив, що він ще не готовий – є лише узгоджена концепція. «Залишилось ретельно прорахувати наслідки її впровадження. Так, щоб ми були готові завтра зареєструвати законопроєкт, – поки ні», – сказав Марченко.

Контекст

Надходження до держбюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв напередодні Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня.

У липні до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомив Мінфін. Дефіцит держбюджету, порівнюючи з попереднім місяцем, скоротився майже в 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

На початку серпня Марченко анонсував запровадження нового збору на імпорт. Так уряд хоче зменшити попит на імпортні товари й тиск на гривню.

Національний банк оцінює економічний ефект від запровадження нового податку на імпорт у 15–18 млрд грн на місяць, сказав в інтервʼю Forbes голова НБУ Кирило Шевченко. За його словами, додатковий збір поліпшить ситуацію з дефіцитом бюджету і додасть один відсотковий пункт до інфляції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні