Категорія
Новини
Дата

Мінфін оцінює можливі наслідки від нового податку на імпорт. Законопроєкт ще не готовий

Міністерство фінансів прораховує можливий вплив на бізнес запровадження додаткового 10-відсоткового збору на імпорт. Законопроєкт ще не готовий, сказав в інтервʼю Forbes міністр фінансів Сергій Марченко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Потрібна оцінка впливу запровадження додаткового збору загалом на економіку, наголосив Марченко. «Ми розуміємо, скільки приблизно це може принести в бюджет, але треба також розуміти, яким чином це вплине на український бізнес», – додав міністр.
  • За його словами, якщо це стосується споживчих товарів не першої необхідності – це можна було б зробити досить швидко і безболісно. «Якщо йдеться про сировину, запчастини тощо, без яких певний український бізнес не зможе працювати – це вже зовсім інші наслідки», – вважає Марченко. 
  • Щодо підготовки законопроєкту міністр зазначив, що він ще не готовий – є лише узгоджена концепція. «Залишилось ретельно прорахувати наслідки її впровадження. Так, щоб ми були готові завтра зареєструвати законопроєкт, – поки ні», – сказав Марченко.

Контекст

Надходження до держбюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв напередодні Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня.

У липні до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомив Мінфін. Дефіцит держбюджету, порівнюючи з попереднім місяцем, скоротився майже в 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

На початку серпня Марченко анонсував запровадження нового збору на імпорт. Так уряд хоче зменшити попит на імпортні товари й тиск на гривню.

Національний банк оцінює економічний ефект від запровадження нового податку на імпорт у 15–18 млрд грн на місяць, сказав в інтервʼю Forbes голова НБУ Кирило Шевченко. За його словами, додатковий збір поліпшить ситуацію з дефіцитом бюджету і додасть один відсотковий пункт до інфляції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні