Категорія
Новини
Дата

Росія націоналізувала колишню Липецьку фабрику Roshen Петра Порошенка

Жовтневий районний суд Липецька стягнув у власність РФ акції колишньої «Липецької кондитерської фабрики Roshen» та статутний капітал у торговому підприємстві ТОВ «Рошен». Про це повідомила Liga.net з посиланням на судову систему Липецької області Росії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За рішенням суду, акції АТ «Липецька кондитерська фабрика «Рошен» та 94,9976% часток у статутному капіталі ТОВ «Рошен», що належать «Центрально-Європейській кондитерській компанії», і 5% часток у статутному капіталі ТОВ «Рошен», які належать Олегу Казакову, перейшли в дохід РФ.
  • Цим же рішенням суд заборонив засновнику Roshen Петру Порошенку, його сину Олексію Порошенку та колишньому директору Липецької кондитерської фабрики Олегу Казакову діяльність на території держави-агресора.
  • Рішення суду у адміністративній справі звернено до негайного виконання.

Контекст

До початку війни з Росією у 2014 році, Липецька фабрика була частиною кондитерського бізнесу Петро Порошенко. З початку агресії РФ заарештувала її та не дозволяла продати, тому менеджмент Roshen «ухвалив соломонове рішення: просто взяв і закрив підприємство», повідомив Порошенко в соцмережі X у 2018 році.

На початку 2016 року Порошенко заявив про передачу своєї частки Roshen у так званий сліпий траст під управлінням міжнародної банківської групи Rothschild & Co.

Топменеджери Roshen нечасто спілкуються зі ЗМІ, а медіаактивність корпорації переважно обмежується повідомленнями про акції на корпоративному сайті. У березні 2022 року корпорація повідомляла про зупинення роботи двох фабрик – у Києві та Борисполі, і зменшення потужності фабрик у Вінниці та Кременчуці. Продажі в перші місяці вторгнення впали впʼятеро, до 3000 т. Roshen посідає 23‐тє місце з обсягом продажів $800 млн у рейтингу Candy Industry топ‐100 кондитерських компаній 2023

До складу Roshen входять українські фабрики (Київська, Кременчуцька, Бориспільська та два виробничі майданчики у Вінниці), Клайпедська кондитерська фабрика у Литві, Bonbonetti Choco Kft в Угорщині, а також Вінницький молочний завод.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні