Категорія
Новини
Дата

В Україні поступово відновлюється введення житла в експлуатацію. Лідирує Вінницька область

Вінницька область серед лідерів по введенню житла в експлуатацію, за перший квартал показник склав 342 376 кв. м, це 85% від обсягу за весь минулий рік, повідомляє ЛУН із посиланням на звіт Державної служби статистики. Зазначається, що загалом темпи введення житла в експлуатацію відновилися до рівня 2019 року. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • У першому кварталі в Києві вже здано в експлуатацію 172,816 кв. м житла, що на 36% менше, ніж за перший квартал минулого року. Загалом по області показник становив 299 838 кв. м.
  • На третьому місці по введенню житла – Львівська область, де ввели 170 365 кв. м, що на 34% більше ніж в першому кварталі минулого року.
  • На четвертому місці – Івано-Франківська область, де за ввели в екплуатацію 135 404 кв. м, далі Закарпатська – 98 896 кв. м.
В Україні поступово відновлюється введення житла в експлуатацію. Лідирує Вінницька область /Фото 1
  • В ЛУН пояснюють високі обяги введення в експлуатацію завершенням будинків, де будівництво розпочалося ще до війни. 
  • Найбільший сплеск по введенню в експлуатацію очікується у другому та третьому кварталах року, враховуючи сезонність будівельних робіт, але все залежить від активності бойових дій та кількості обстрілів.

Контекст

Упродовж передвоєнного 2021 року в Україні в експлуатацію введено 11,4 млн кв. м житла, що стало найвищим показником за останні 30 років. Через війну в 2022 році загальна площа введеного в експлуатацію житла становила 7,1 млн кв. м – на 38% менше, ніж у 2021-му.

Після повномасштабного вторгнення практично всі забудовники призупинили роботу на будівельних майданчиках: деякі – на кілька тижнів, а деякі не відновили будівельні роботи й досі. Скорочення обсягів нової пропозиції відбувалося практично по всій території України, за винятком кількох областей. Найбільшого спаду в будівництві зазнали східні та південні області: там обсяги введення в експлуатацію нового житла впали на 70–90% порівняно з попереднім роком. 

З початку війни продажі та обсяги виробництва продукції промислово-будівельної групи «Ковальська» впали на 80%, штат скоротився майже 60%. Про це в інтервʼю «ЕП» сказав у листопаді генеральний директор групи Сергій Пилипенко. Ринок впав більше, ніж на 70%, зазначив CEO «Ковальської».

У квітні Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури відновило публікацію відкритих даних щодо будівництва, йдеться в повідомленні відомства. Оприлюднення даних було призупинено після початку великої війни.

13 квітня президент компанії Ігор Кушнір заявляв, що «Київміськбуд» не може відновити роботу на об’єктах через подорожчання будматеріалів, скорочення кадрів та «практично повну» відсутність продажів. У «Київміськбуді» очікують, що реалізується один із декількох сценаріїв залучення коштів та порятунку компанії. Згодом «Київміськбуд» відновив будівельні роботи на чотирьох майданчиках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні