В Україні ринок оренди нерухомості бʼє рекорди, а інтерес до купівлі квартир поступово відновлюється /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

В Україні ринок оренди нерухомості бʼє рекорди, а інтерес до купівлі квартир поступово відновлюється

Shutterstock

Попит на оренду житла продовжує зростати, що підкреслює міграційні процеси в Україні, йдеться у річному звіті ЛУН щодо ситуації на ринку нерухомості. Оренда показує нові рекорди в безпечних регіонах через внутрішню міграцію.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Серпень став рекордним щодо інтересу до оренди квартир за всю історію спостережень.
  • Львів займає перше місце за вартістю життя з ціною однокімнатної квартири у розмірі 16 000 грн за місяць, Ужгород – 15 100 грн, на третьому місці Київ – 13 000 грн за місяць. За ціною оренди двокімнатної квартири столиця зрівнялася з лідером, Львовом – 18 000 грн. 
  • Для аналізу економічної доцільності придбання житла обчислюють співвідношення річної плати за оренду до вартості квартири. Наприклад, у Києві середня вартість квартири еквівалентна 15 рокам її оренди (без урахування амортизації та супутніх витрат). 
  • Водночас інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70–80% свого довоєнного рівня. Після падіння на дві третини з початку вторгнення українці повертаються до ідеї придбання власної нерухомості, цікавляться пропозиціями на ринку, хоча безпосередньо на угоди виходять обережно. Частина покупців поки що витримують паузу і відкладають рішення про купівлю.
  • Вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах демонструє зростання цін навіть у валюті. Зокрема, в абсолютних числах рекордсменом у прирості є Львів, де однокімнатні квартири здорожчали на $6400.
  • На первинці забудовники відкривають відділи продажів, але будують менш активно порівняно з довоєнними показниками. За три квартали у столиці ввели в експлуатацію на 15% менше житла, у Київській області – на 35% менше, у Львові – на 38% менше. 

Контекст

У жовтні вперше в Україні у Державному реєстрі речових прав (ДРРП) забудовники зареєстрували спеціальні майнові права на майбутні обʼєкти нерухомості, повідомила очільниця комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Новий механізм покликаний сприяти прозорому веденню бізнесу забудовниками, запобіганню появі недобудов, а також захисту українців, які інвестують в нерухомість. Адже продавати житло без цих прав, як і повного пакету інформації про будівництво, у новобудовах буде неможливо.

Щоб зареєструвати спеціальне майнове право, замовнику будівництва потрібно буде створити певні документи у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Зокрема, заяву про державну реєстрацію спеціального майнового права. Також забудовник має оприлюднити детальну інформацію про обʼєкт будівництва та дані про себе.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні