Категорія
Новини
Дата

В Україні стартував проєкт «еРиба». Що зміниться для підприємств рибної галузі

Уряд запровадив декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі. Реалізацію експериментального проєкту «еРиба» здійснюватиме Держрибагентство протягом двох років, йдеться у повідомленні Мінагрополітики. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Отримання послуги декларування права на промислове рибальство тепер здійснюватиметься онлайн через Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства («еРиба»). В Мінагрополітики обіцяють, що незабаром послуга буде доступна і на порталі «Дія».
  • Також в «еРибі» стануть доступні послуги з декларування права на дослідний вилов та отримання дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) для промислового рибальства, дослідного вилову.
  • Робота першого компонента системи «еРиба» – декларування права на промислове рибальство в електронній формі – розпочалася 19 жовтня 2023 року. Суб’єкти рибного господарства, які планують рибалити у промислових масштабах, мають до 1 листопада 2023-го задекларувати право на це шляхом подання відповідної електронної декларації.
  • Система працює в режимі 24/7 і передбачає можливість цілодобового подання декларацій.

Контекст

У квітні цього року набирає чинності закон (№7616), який започатковує реформу в галузі рибного господарства. Він передбачає створення Єдиної державної електронної системи управління галуззю «еРиба». Автори ініціативи вважають, що цифровізація в рибному господарстві допоможе боротися з незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством.

Починаючи з 1995 року, добування біоресурсів складало близько 400 000 т, а станом на 2021-й – 73 700 т, що становить лише 18,4% від попереднього показника. За 25 років показник добування водних біоресурсів зменшився майже в шість разів. Експерти зазначають, що ринок тіньового вилову водних біоресурсів щорічно зростає, втрати від незаконного видобутку становлять близько 800 млн грн щорічно.

Україна щороку імпортує у замороженому вигляді майже 80% риби, у 2021 році вартість імпорту перевищила $1 млрд, за умови, що українці споживають набагато менше рибної продукції, ніж громадяни інших країн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні