Категорія
Новини
Дата

В Україні відбувся перший аукціон у межах «Земельного банку». За оренду 115 га на Вінниччині змагалися 14 учасників

1 хв читання

На платформі «Prozorro.Продажі» відбувся перший онлайн-аукціон із суборенди державних земель сільськогосподарського призначення, повідомив Фонд держмайна. Першим лотом стала ділянка на понад 115 га у Вінницькій області, переможна ставка на її оренду сягнула понад 3 млн грн.

Проєкт «Земельний банк» має підвищити ефективність використання державних земель і збільшити надходження до державного бюджету.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • За право користування земельною ділянкою змагалися 14 учасників, ціна під час торгів зросла у понад шість разів. Зі стартових 495 588 грн, до фінальних 3 млн грн, що становить річну суборендну плату.
  • Переможцем стало фермерське господарство, яке протягом 20 робочих днів зобов’язане сплатити запропоновану вартість активу та додатково ПДВ – 604 000 грн.
  • Після сплати орендар отримає у користування на 14 років земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 115,18 га. Цільове призначення землі – ведення підсобного сільського господарства. 
  • Загалом 1 жовтня Фонд держмайна на платформі «Prozorro.Продажі» проведе 16 земельних аукціонів. Кошти від онлайн-торгів підуть у державний і місцевий бюджети, повідомив міністр аграрної політики Віталій Коваль.
  • До кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 000 га державних с/г земель у 20 областях України. 
  • Площа земельних ділянок варіюється від 1 га до 4000 га. Кожна земельна ділянка виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом. Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

Контекст

ФДМУ почав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Ініціатива є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік. «Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Prozorro.Продажі».

Так має забезпечуватися ринкова вартість оренди, яка залежатиме від розташування, якості ґрунту і наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить фонду, та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

На початку травня Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які врегулювали розподіл надходжень від оренди державних земель сільгосппризначення. Згідно з новими правилами, 90% стартової ціни оренди (12% від нормативної грошової оцінки землі) спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже у 806 000 га, з яких 386 000 га перебуває в управлінні ФДМУ, 277 000 га – Національної академії аграрних наук, 99 200 га – Мінʼюсту, понад 40 000 га – інших міністерств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд