Категорія
Новини
Дата

В «Укренерго» другий день тривають обшуки

У головному офісі «Укренерго» 21 вересня Генеральна прокуратура другий день проводить обшуки. Обсяг документів значний, їх неможливо зібрати за один робочий день, повідомила Forbes пресслужба держкомпанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Представники Офісу генпрокурора запитують перелік документів, зазначений в ухвалі суду на проведення обшуку.
  • Обсяг документів значний, їх не можна зібрати за один робочий день, зазначає пресслужба «Укренерго».
  • Компанія надає документи добровільно. Процес можна було б прискорити, якби «Укренерго» завчасно отримало ухвалу суду про тимчасовий доступ до документів, додали в компанії.
  • «Сьогодні є пошкодження внаслідок російських ракетних обстрілів, але ми змушені концентрувати свої зусилля не лише на усуненні наслідків ударів і підготовці до опалювального сезону», – йдеться у повідомленні «Укренерго». 

Контекст

Співробітники Офісу генпрокурора 20 вересня прийшли вилучити з архівів держкомпанії «Укренерго» тисячі сторінок тендерної документації та договорів із десятком компаній за 2019–2023 роки.

Обшук дозволено ухвалою Печерського суду. Генпрокуратура може підозрювати керівництво «Укренерго» в укладанні договорів, які завдали збитків державі. Можливе покарання – позбавлення волі на строк від трьох до шести років зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів. Або позбавлення волі на строк від семи до 12 років із конфіскацією майна.

З переліку документів, які зацікавили правоохоронців, деякі контракти були предметом перевірки Державної аудиторської служби, йдеться в повідомленні «Укренерго». Державний аудит «Укренерго» завершився в березні 2023-го. Цього ж місяця прокуратурою було відкрито кримінальне провадження. 

За 2018–2022 роки Держаудитслужба нарахувала 68 млрд грн претензій до «Укренерго», свідчить вижимка зі звіту, яка є у розпорядженні Forbes.

«Укренерго» оскаржує результати аудиту в суді, оскільки вважає їх упередженими та непрофесійними, а деякі прямо суперечать законодавству, йдеться в повідомленні компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні