Категорія
Новини
Дата

В «Укренерго» другий день тривають обшуки

1 хв читання

У головному офісі «Укренерго» 21 вересня Генеральна прокуратура другий день проводить обшуки. Обсяг документів значний, їх неможливо зібрати за один робочий день, повідомила Forbes пресслужба держкомпанії.

Ключові факти

  • Представники Офісу генпрокурора запитують перелік документів, зазначений в ухвалі суду на проведення обшуку.
  • Обсяг документів значний, їх не можна зібрати за один робочий день, зазначає пресслужба «Укренерго».
  • Компанія надає документи добровільно. Процес можна було б прискорити, якби «Укренерго» завчасно отримало ухвалу суду про тимчасовий доступ до документів, додали в компанії.
  • «Сьогодні є пошкодження внаслідок російських ракетних обстрілів, але ми змушені концентрувати свої зусилля не лише на усуненні наслідків ударів і підготовці до опалювального сезону», – йдеться у повідомленні «Укренерго». 

Контекст

Співробітники Офісу генпрокурора 20 вересня прийшли вилучити з архівів держкомпанії «Укренерго» тисячі сторінок тендерної документації та договорів із десятком компаній за 2019–2023 роки.

Обшук дозволено ухвалою Печерського суду. Генпрокуратура може підозрювати керівництво «Укренерго» в укладанні договорів, які завдали збитків державі. Можливе покарання – позбавлення волі на строк від трьох до шести років зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів. Або позбавлення волі на строк від семи до 12 років із конфіскацією майна.

З переліку документів, які зацікавили правоохоронців, деякі контракти були предметом перевірки Державної аудиторської служби, йдеться в повідомленні «Укренерго». Державний аудит «Укренерго» завершився в березні 2023-го. Цього ж місяця прокуратурою було відкрито кримінальне провадження. 

За 2018–2022 роки Держаудитслужба нарахувала 68 млрд грн претензій до «Укренерго», свідчить вижимка зі звіту, яка є у розпорядженні Forbes.

«Укренерго» оскаржує результати аудиту в суді, оскільки вважає їх упередженими та непрофесійними, а деякі прямо суперечать законодавству, йдеться в повідомленні компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні