В «Укренерго» прогнозують збільшення дефіциту в енергосистемі через похолодання /Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

В «Укренерго» прогнозують збільшення дефіциту в енергосистемі через похолодання

Анна Наконечна

У пʼятницю, 6 січня, споживання в Україні продовжує зростати через поступове зниження температури, повідомляє «Укренерго». До всіх областей доведені ліміти споживання, які діють з 8:00 до 23:00 для забезпечення балансу в енергосистемі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У НЕК нагадали, що перевищення лімітів призводить до застосування аварійних обмежень.
  • Наразі у нічний період електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття споживання.
  • «Вже найближчим часом очікується значне похолодання, що призведе до стрімкого збільшення споживання, яке наразі енергосистема не в змозі покрити у повному обсязі через пошкодження та окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, зокрема, і найпотужнішої – Запорізької АЕС», – кажуть в «Укренерго».
  • У компанії закликали українців розумно споживати електроенергію, користуйтеся енергоємними приладами почергово.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

За попередніми даними Командування повітряних сил, з того часу приблизно понад 420 ракет і 430 дронів-камікадзе були збиті протиповітряною обороною. За словами речника ПС ЗСУ, у РФ є перелік обʼєктів, які вона планує атакувати, де вказані пріоритетні та другорядні цілі.

У суботу, 31 грудня, Росія здійснила чергову масовану ракетну атаку по українських містах, вона призвела до руйнувань у Києві. У кількох областях та столиці було обмежено електропостачання. Ворог атакував не лише критичну інфраструктуру, але й житлові будинки, готелі та школи. 

В новорічну ніч, з 31 грудня на 1 січня, Росія атакувала Україну іранськими дронами, в результаті було збито 45 ударних безпілотників. У ніч з 1 на 2 січня окупанти знову завдали масованого удару безпілотниками «Shahed-131/136», ППО знищила усі 39 ударних БпЛА. Загалом же з вересня 2022 року Сили оборони збили майже пів тисячі ворожих безпілотників, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні