Категорія
Новини
Дата

ВАКС зняв арешт з облгазів групи РГК, яку повʼязують з Фірташем (доповнено)

1 хв читання

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) скасував арешти акцій газорозподільних компаній групи РГК, яку повʼязують з підсанкційним бізнесменом Дмитром Фірташем. Рішення ВАКС від 25 червня опубліковане у Єдиному судовому реєстрі. АРМА просить повторного арешту.

Деталі

  • Мотиви цього рішення поки що не відомі. Повний текст ухвали буде оголошений о 16:45 1 липня, йдеться у резолютивній частині ухвали.
  • Доповнено. АРМА звернулося до Офісу генерального прокурора для повторного арешту згаданих активів, розповіли ЕП в агентстві.
  • «Вважаю, що органи державної влади в таких ситуаціях мають діяти як єдиний синхронний механізм спільно з органами законодавчої та судової влади», – заявила голова АРМА Олена Дума.

Контекст

Групу РГК пов’язують із Дмитром Фірташем – офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії.

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування мережами.

Влітку 2022 року АРМА уклало договір з «Чорноморнафтогазом» (входить в групу «Нафтогаз») про управління корпоративними правами газорозподільних компаній.

24 червня 2024-го президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про продовження санкцій стосовно 390 фізичних і 366 юросіб терміном ще на 10 років. У списку, зокрема, бізнесмен Дмитро Фірташ. Group DF заявила, що вважає рішення РНБО спробою чинити тиск на бізнес. Компанія називає санкції проти Фірташа «несправедливими» і вже оскаржує їх в українському суді і планує звертатися у міжнародні суди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд