Категорія
Новини
Дата

Вдома співробітники «працюють не так старанно». Голова найбільшого у світі власника комерційної нерухомості назвав причини напівпустих офісів

Компаніям важко повернути співробітників до офісу після віддаленої роботи, зокрема й через менше навантаження вдома. Так вважає голова інвестиційної компанії Blackstone Group Стівен Шварцман, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Виступаючи на саміті Future Investment Initiative в Ер-Ріяді, голова Blackstone зазначив, що людям більше подобається віддалена робота, оскільки «вони працюють не так старанно». 
  • Крім того, співробітники економлять гроші на поїздках до офісу, обідах і робочому одязі, вважає Шварцман.
  • Така ситуація вплинула таким чином, що низка офісних будівель у США лишаються пустими. За прогнозами Шварцмана, компанії вирішать скоротити площу своїх офісів, коли закінчиться термін оренди, і деякі з цих обʼєктів не зможуть «вижити». 
  • Він поточнив, що з цим стикнуться не всі офісні будівлі – попит на інші категорії нерухомості, наприклад, склади, продовжить зростати.
  • Як зазначає агентство, у самій Blackstone топменеджери та фахівці з інвестицій, як правило, повинні відвідувати офіси пʼять днів на тиждень.

Контекст

Останнім часом зʼявилося багато досліджень на тему того, як віддалена робота позначається на продуктивності працівників. Низка експертів відзначають як позитивні, так і негативні наслідки для продуктивності праці. Зокрема, економіст Ентоні Діркс зазначає, що вплив віддаленої роботи на продуктивність «залежить від людини».

Коли почалася пандемія коронавірусу, гендиректори були вражені тим, наскільки продуктивними були їхні підлеглі, працюючи з дому. Три роки по тому керівники вже іншої думки, заявляючи, що продуктивність на дистанційці падає. Показовий приклад гендиректора Meta Марка Цукерберга.

Цукерберг у 2020-му: дистанційна робота «дає більше простору для тривалих роздумів» і робить «мене щасливішим і більш продуктивним на роботі».

Цукерберг у 2023 році: інженери в офісах «виконують більше роботи», згідно з внутрішнім аналізом продуктивності.

То де ж правда? Можна знайти дослідження, які вказують і на те, і на інше. Нещодавня праця стенфордського економіста Ніколаса Блума, в якій він робить огляд наявних досліджень із цієї теми, наробила галасу. Науковець згадав працю, яка показує, що дистанційні працівники в середньому демонструють зниження продуктивності на 10%. А от у випадку з гібридним графіком продуктивність залишалася майже незмінною або трохи зростала. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні