Категорія
Новини
Дата

У ЄС намагаються узгодити обмеження цін на газ, розглядають межу в €220

Країни Європейського союзу у вівторок розглянули останню пропозицію щодо зниження розриву в ціні на газ у розмірі €220 за МВт·год за тиждень до зустрічі, на якій блок сподівається вирішити питання, яке розділило 27 держав-членів блоку, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Декілька держав, у тому числі Німеччина з найбільшою економікою Європи, виступили проти запровадження будь-яких обмежень, заявивши, що це може ускладнити забезпечення поставок, тоді як Бельгія, Італія та Польща розглядають це як спосіб захистити споживачів та економіку від шоку високих цін.
  • Відповідно до компромісу, запропонованого пізно ввечері в понеділок Чеською Республікою, яка головує в ЄС, обмеження буде введено, якщо ціни перевищать €220 за МВт·год протягом пʼяти днів за контрактом з випередженням на місяць на хабі TTF в Нідерландах.
  • Ціна TTF, яка служить європейським еталоном, також має бути на €35 вищою, ніж довідкова ціна на скраплений природний газ (ЗПГ), що ґрунтується на численних існуючих оцінках цін на СПГ, щоб було активовано обмеження.
  • Новий чеський компроміс нижче за ліміт €275 за МВт·год, запропонований Єврокомісією, виконавчим органом ЄС, 22 листопада.
  • Деякі дипломати ЄС на умовах анонімності заявили, що позиції країн не змінилися, і передбачили, що 19 грудня може знадобитися ще одна зустріч після переговорів на рівні міністрів, які відбудуться наступного вівторка.
  • Дипломати країн ЄС обговорять останній проект пропозиції у середу, щоб спробувати наблизитись до угоди.
  • Ціна TTF у вівторок становила близько €134 порівняно з піковим значенням €340 в серпні.

Контекст

Ціни на газ зросли цього року після вторгнення в Україну в лютому великого експортера газу Росії, хоча вони знизилися, порівняно з рекордними максимумами, досягнутими у серпні, оскільки європейські країни заповнювали сховища на зиму, намагаючись захистити себе від дефіциту.

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії. У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більше третини витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні