Категорія
Новини
Дата

Велика Британія укладе угоду зі США про купівлю скрапленого газу – The Telegraph

2 хв читання

Перемовини про «партнерство в галузі енергетичної безпеки» перебувають на завершальній стадії: США планують продати Великій Британії мільярди кубометрів скрапленого природного газу у найближчий рік, пише The Telegraph

Ключові факти 

  • Готовність Великої Британії імпортувати більше копалин, одночасно закликаючи до дій по боротьбі зі зміною клімату, ймовірно, буде піддана критиці, але тепер вона розглядається як необхідна для забезпечення енергетичної безпеки країни. Велика Британія веде переговори з країнами по всьому світу, щоб вирішити енергетичну кризу, спричинену весняним вторгненням Росії в Україну.
  • The Telegraph поговорив із пів дюжини нинішніх та колишніх державних діячів, знайомих із ходом переговорів щодо енергетичної угоди між США та Великою Британією, і зʼясував, що Ліз Трасс, колишній премʼєр-міністр, та президент США Джо Байден особисто обговорили деталі цієї угоди.
  • Інсайдери Даунінг-стріт сподівалися оголосити про угоду в пʼятницю, 21 жовтня, але цей план було скасовано, оскільки Трасс напередодні подала у відставку.
  • Оголошення про угоду очікується протягом наступного тижня або двох, хоча дату ще не визначено, деталі угоди ще не повністю узгоджені, однак її базова структура має залишитися незмінною.
  • Джерела повідомили газеті, що США обіцяють експортувати до Великої Британії мільярди кубометрів скрапленого газу. За словами двох джерел, британська сторона сподівається, що ця цифра становитиме близько 10 млрд куб. м. Цієї весни США пообіцяли всьому Євросоюзу 15 млрд куб. м.
  • Угода буде доказом того, що Велика Британія відмовляється від імпорту російських нафти і газу після вторгнення в Україну.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема, збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

У місячному вирахуванні середній тариф на електроенергію у жовтні зріс на 3,4%, на газ – на 2,5%. Найбільший місячний приріст був у Дубліні, де тарифи на електроенергію зросли на 44%, а середня ціна газу в Римі зросла на 97%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні