Категорія
Новини
Дата

Велика Британія надасть Україні кредитні гарантії на $500 млн

Велика Британія готова надати Україні додаткові кредитні гарантії на $500 млн, довівши цю суму до $1 млрд цьогоріч, заявив міністр фінансів країни Джеремі Хант, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Хант сказав, що британські кредитні гарантії були важливими для забезпечення ширшого чотирирічного пакету підтримки України на суму $15,6 млрд від Міжнародного валютного фонду.
  • «Це фінансування підвищить економічну стійкість України і зміцнить її опір Росії», – йдеться у заяві.
  • Гарантію за кредитом було вперше докладно описано у письмовій заяві парламенту минулого місяця.
  • Наразі Велика Британія пообіцяла Україні підтримку у розмірі 6,5 млрд фунтів стерлінгів ($8,1 млрд) після вторгнення Росії у лютому 2022 року, а останні кредитні гарантії допоможуть фінансувати українські держустанови, такі як школи та лікарні, заявило Міністерство фінансів.
  • Хант також сказав, що країна завершила виділення додаткових $670 млн для Фонду скорочення бідності та зростання МВФ та $3,3 млрд для Фонду стійкості МВФ, який підтримує енергетичні проєкти і проєкти боротьби зі зміною клімату.
  • У вівторок, 11 квітня, МВФ підвищив свій прогноз щодо британської економіки, але, як і раніше, очікує, що валовий внутрішній продукт країни скоротиться цього року більше, ніж у будь-якій іншій великій західній економіці.
  • За даними МВФ, інфляція у Великій Британії цього року складе в середньому 6,8% порівняно з 9,1% у 2022 році, але вище за 5,3%, прогнозованих для єврозони.

Контекст

31 березня Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд. Програма входить до загального пакету підтримки України міжнародними партнерами на суму $115 млрд. Загалом цього року Україна має змогу отримати від МВФ три транші на $4,5 млрд.

Перший транш на $2,7 млрд Україна вже отримала, повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з «CCC+» до «CCC» після того, як уряд оприлюднив план реструктуризації зовнішнього боргу до середини 2024 року, йдеться у повідомленні агентства. За даними Bloomberg, зниження рейтингу S&P ставить Україну на один рівень із Ефіопією. У лютому Moodyʼs Investors Service знизило кредитний рейтинг України до другого нижчого балу Ca, нарівні з Аргентиною, пославшись на «тривалі проблеми» для її економіки та державних фінансів через війну з Росією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні