Категорія
Новини
Дата

Венчурні інвестиції в стартапи в США впали до трирічного мінімуму. Квартальна кількість угод – найменша за 5 років

У першому кварталі 2023 року кількість інвестиційних угод зі стартапами в США впала більш ніж наполовину порівняно з аналогічним періодом минулого року, пише Bloomberg. Таким чином, сповільнення розвитку технологічної індустрії впливає на молоді компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У І кварталі поточного року стартапи залучили $37 млрд інвестицій. Це – найнижчий показник за останні три роки.
  • Інвестори зменшили суми інвестицій, а також їхню кількість. Менш ніж 3000 угод укладено за перші три місяці 2023 року. За останні п’ять років це найнижчий показник, зазначає агентство.
  • Зменшилась і активність екзитів, вперше за останні шість років опустившись нижче $100 млрд – обсяг ринку впав у 2022 році до $71,4 млрд (включаючи угоди M&A, а також первинне розміщення акцій).
  • Основними причинами стагнації, окрім падіння одразу декількох американських банків, є високі відсоткові ставки та тривалий спад у технологічній галузі, що призвело до зниження оцінки компаній і масових звільнень.
Венчурні інвестиції знаходяться на найнижчому за останні роки рівні

Венчурні інвестиції знаходяться на найнижчому за останні роки рівні

Контекст

На початку березня стало відомо про крах одразу трьох американських банків, що опікувались венчурним і технологічним секторами, – Silicon Valley Bank, Signature Bank та Silvergate Bank.

13 березня аналітична агенція Moody’s проаналізувала вплив їхнього падіння на економіку й понизила рейтинг банківської системи США зі «стабільного» на «негативний».

Проблеми американських банків стали «питанням життя та смерті» для сотень стартапів. Українську tech-спільноту вони майже не зачепили.

У майбутньому події довкола SVB вплинуть на стартап-екосистему: інвестори пригальмують стосунки з молодими командами або фінансуватимуть проєкти з подвоєною обережністю, вважає Домінік Піоте, співзасновник венчурного фонду Ukrainian Phoenix Fund, колишній CEO UNIT.City.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні