Категорія
Новини
Дата

Підвищувати податки для компаній, що працюють у РФ поки що не будуть. Депутати не хочуть нашкодити Україні

Верховна Рада відклала голосування в другому читанні законопроєкту, що підвищує податки для компаній, які не пішли з російського ринку. Депутати побоюються, що ці компанії можуть піти з України, і це негативно вплине на українських споживачів. Про це йдеться в статті Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 3 травня депутати Верховної Ради готувалися до розгляду законопроєкту щодо підвищення низки податкових платежів для компаній, які продовжують працювати на російському ринку. Документ був повністю готовий до другого читання, але в останній момент голосування, як мінімум, відклали після наради членів фракції «Слуга народу» та представників Офісу президента, повідомили три співрозмовники Forbes у парламенті.
  • Напередодні в Офісі президента попросили депутатів поки що не ухвалювати законопроєкт, розповіли на правах анонімності три співрозмовники з Ради – із співавторів законопроєкту, а також із керівництва фракції «Слуга народу».«Є думка, що зараз він може більше зашкодити українській економіці, ніж компаніям, які співпрацюють із РФ», – пояснює один із них.
  • Співрозмовник у керівництві президентської фракції також озвучив такі побоювання. «Ми дійшли спільної думки, що в такій редакції ми можемо отримати мінус для українських споживачів [якщо з ринку підуть такі компанії, як «Ашан» або «Леруа Мерлен»], – зазначає він. – При цьому з Росії вони все одно не підуть».
  • Желєзняк стверджує, що комітет поки що не планує вносити в документ кардинальні правки. За словами двох співрозмовників, близько знайомих із ситуацією, ідею з додатковим податковим навантаженням для бізнесу, який працює з РФ, поки що не «ховають» остаточно. «Можливо, ми її доопрацюємо або якось полегшимо», – каже співрозмовник із керівництва фракції «Слуги народу».

Контекст

Законопроєкт №7232 було прийнято у першому читанні 1 квітня. Серед ініціаторів – низка членів «фінансового» комітету Ради, у тому числі його керівники Данило Гетманцев («Слуга народу») та Ярослав Желєзняк («Голос»). 29 квітня комітет майже одноголосно підтримав редакцію законопроєкту до другого читання, розповідає Гетманцев Forbes.

Документ передбачає, що при оподаткуванні в Україні міжнародних компаній, підрозділи яких продовжують працювати в Росії, застосовується коефіцієнт 1,5 до ставок податку на прибуток підприємств, екологічного податку, ренти та податку на майно.

Також компанії, що повʼязані економічними звʼязками з державою-агресором, повинні будуть подавати повідомлення про набуття такого статусу для застосування збільшеного податкового навантаження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні