Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада спростила трудові відносини на період воєнного стану

Верховна Рада спростила низку умов трудових відносин для оперативного залучення працівників та усунення дефіциту робочої сили в період воєнного стану. Законопроєкт №7160 підтримали 344 народних депутатів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Роботодавцям дозволяється підписувати з новими працівниками термінові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.
  • Документ дає право роботодавцю на період дії воєнного стану перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди.
  • Роботодавець може звільнити працівника в період його тимчасової непрацездатності або відпустки з першого дня після завершення непрацездатності або відпустки.
  • Працівник у звʼязку з веденням бойових дій у районі його роботи може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого терміну попередження.
  • Документ допускає збільшення нормальної тривалості робочого часу в період воєнного стану до 60 годин на тиждень, а для працівників із скороченою тривалістю робочого часу – до 50 годин на тиждень.
  • Пʼятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями. Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.
  • Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення термінів оплати праці, якщо доведе, що причиною стало ведення бойових дій та інші обставини непереборної сили. 
  • Протягом періоду воєнного стану роботодавець на прохання працівника може без обмежень надавати відпустку без збереження зарплати.
  • Відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час зупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, яка здійснює військову агресію.

Контекст

Президент Володимир Зеленський пообіцяв максимальну дерегуляцію бізнесу і закликав відновлювати підприємницьку діяльність там, де немає бойових дій. Він наголосив, що Кабмін узгодив пакет рішень для підтримки економіки. 

Верховна Рада 15 березня ухвалила закон про податкові стимули для бізнесу на час війни. 

Прямі поточні втрати малого та середнього бізнесу в Україні за перші два тижні війни склали $30–60 млрд, йдеться в дослідженні українського бізнесу під час військових дій, яке провели Advanter Group та Ліга ділових клубів України.

На вільних від російських військ територіях найм проводять 10-15% компаній. Це вже майже вдвічі більше, ніж тиждень тому, свідчать дані Work.ua. На всіх сайтах з пошуку роботи останнього тижня з’являються 250-500 нових вакансій щодня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні