Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про додаткове оподаткування банків

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9656-д про додаткове тимчасове оподаткування банків в другому читанні та в цілому. Про це повідомив народний депутат, голова податкового комітету Данило Гетманцев.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Під час підготовки проєкту до другого читання першопочаткова концепція зазнала змін: оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%; починаючи з 2024 року базова ставка податку на прибуток для банків становитиме 25%.
  • Закон дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету для фінансування воєнних витрат, зазначив Гетманцев.
  • «Вдячний Нацбанку та колегам за конструктивний підхід і плідне обговорення», – додав нардеп.

Контекст

Ще влітку представники влади заговорили про можливість додаткового оподаткування банків, які в умовах високих процентних ставок отримали надприбутки. Парламентарі розглядали два можливі підходи. Перший – оподаткування всіх чистих процентних доходів, отриманих за рік, з якого почне діяти норма за відносно невеликою чи середньою ставкою. «Наприклад, в Іспанії це 4,8%», – розповідав у серпні Гетманцев

Другий – оподаткування різниці між чистими процентними доходами у звітному році та середнім значенням за останні три–чотири роки. Наприклад, у Литві за ставкою 60% оподатковується 50% різниці між чистим процентним доходом у базовому році і його середнім значенням за попередні чотири роки, пояснював нардеп. 

При підготовці до розгляду законопроєкта НБУ й депутати зійшлись на варіанті простого підвищення податку на прибуток удвічі – до 36%. З таким формулюванням Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні 19 жовтня. Після підготовки до другого читання НБУ, депутати профільного комітету Ради та Мінфін вирішили зупинитися на ставці у понад 50% податку на прибуток для банків. У такому варіанті законопроєкт до другого читання затвердив профільний комітет.

Голова Нацбанку Андрій Пишний та міністр фінансів Сергій Марченко публічно підтримали додаткове оподаткування банківського сектору, який цьогоріч отримає надприбутки. За даними НБУ, чистий прибуток українських банків за три квартали 2023-го банки досяг 110 млрд грн.

Верховна Рада ухвалила закон про додаткове оподаткування банків /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні