Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада звільнила Ірину Венедіктову з посади генпрокурора

Верховна Рада припинила повноваження Ірини Венедіктової на посаді генерального прокурора України. За таке рішення проголосували 264 народні депутати.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Венедіктова була присутня на засіданні, повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. «Звільнення відбулося з обговоренням. Як і на Комітеті, гучних заяв або звинувачень не було», – додав він. 
  • Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що Венедіктова «залишається в команді». 
  • За його словами, досвід Венедіктової послужить державі на новому місці, яке «потребує посилення фаховими менеджерами та правниками». «Чекаємо новин про кадрові призначення на дипломатичному фронті й дякуємо за роботу», – зазначив Арахамія.

Контекст

17 липня своїм указом президент Володимир Зеленський відсторонив від посади генеральну прокурорку Ірину Венедіктову. Вона відсторонена відповідно до частини другої статті 11 Закону «Про правовий режим воєнного стану», йдеться у документі. Ця норма надає президенту право у період дії воєнного стану «прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу».

Венедіктову відсторонили через напружені стосунки з Офісом президента, пише УП з посиланням на співрозмовника у владі. Зокрема, невдоволення команди Зеленського викликала медійна активність генпрокурорки та її рішення в пришвидшеному режимі передавати до суду справи проти російських військових полонених. Це, за словами людей, дотичних за переговори з росіянами, могло загрожувати судами над українськими полоненими в РФ і припиненням обмінів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні