Категорія
Новини
Дата

Відбудова Маріуполя коштуватиме понад $14 млрд – мер міста

Відбудова тимчасово окупованого Маріуполя коштуватиме понад $14 млрд. Повне відновлення міста займе 7-10 років, розповів мер міста Вадим Бойченко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через війну у місті знищено чи пошкоджено 1356 багатоповерхових будинків. Також розбомблено 40% приватних будинків. Більшість з них не підлягають реконструкції. 
  • У планах – будівництво нових об’єктів, зазначив мер. За його словами, експерти попередньо оцінюють вартість відновлення інфраструктури у понад $14 млрд для проживання там 220 000 мешканців. Остаточна цифра буде названа після оцінки зруйнованих будинків після деокупації. 
  • Про готовність допомагати у відбудові вже заявив Європейський інвестиційний банк та великий український бізнес, повідомив Бойченко.
  • «Співпрацюємо з різними експертами з міст, які були зруйновані під час Другої світової війни. Це Гданськ, Варшава, Дрезден, Роттердам. Вивчаємо їх досвід відбудови. Сподіваємося, що у «плані Маршала» для всієї країни буде окремий розділ для Маріуполя», – додав він.

Контекст 

Російські війська майже повністю зруйнували Маріуполь. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що місто знищене на 95%. Маріуполь перебував в блокаді армії РФ із початку березня. Голова Донецької ОВА Кириленко повідомляв, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 000 до 22 000 людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 000 осіб, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. 

Зокрема, у Маріуполі знищена вся інфраструктура громадського транспорту, близько 90% не підлягає ремонту. На відновлення того рівня, що було – необхідні сотні мільйонів інвестицій та до трьох років роботи, 

Найбагатший українець Рінат Ахметов втратив у Маріуполі 2/3 металургійного бізнесу. «Азовсталь» та ММК імені Ілліча в 2021 році виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи «Метінвест», за даними компанії. В цілому металургійний сектор забезпечував біля 80% доходів групи. Війна та втрата цих активів суттєво вдарила по капіталізації. Напередодні російського вторгнення Forbes оцінював «Метінвест» у $11,4 млрд. Поточна оцінка майже в чотири рази нижча.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні