Категорія
Новини
Дата

«Відносини з Росією не можуть бути звичайними». ЄС застерігає Сербію від співпраці з РФ

1 хв читання

Сербія, країна-кандидат на членство в Європейському союзі, має переосмислити подальшу співпрацю з Кремлем, оскільки нещодавня двостороння угода з Росією викликає серйозні питання, заявив представник блоку, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Минулого тижня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та його сербський колега Нікола Селакович підписали дворічний план взаємних консультацій. 
  • Опозиційні групи в Сербії розкритикували уряд, який має тісні звʼязки з Володимиром Путіним, за підписання такого документа в той час, коли вирує війна в Україні.
  • «Рішення про координацію зовнішньої політики є ознакою наміру ще більше зміцнити відносини між Сербією та Росією, і це викликає серйозні питання», — заявив офіційний представник ЄС Петер Стано. 
  • Він додав, «відносини з Росією не можуть бути такими, як зазвичай, ми ставимося до цього дуже серйозно».

Контекст

Сербія засудила вторгнення в Україну, але не приєдналася до міжнародних санкцій проти Росії. Міністр закордонних справ Сербії відмахнувся від критики, назвавши угоду з Москвою «технічним моментом», який регулярно продовжується кожні два роки.

Сербія не визнає псевдореферендуми, проведені Росією в Україні, заявив Селакович у неділю. За його словами, офіційних кордонів України мають дотримуватися, так само, «як Сербія наполягає на тому, щоб Косово залишалося частиною її території».

Нещодавно сусідня до неї Угорщина підписала додатковий контракт із «Газпромом» про постачання газу. «Газпром» з 1 вересня постачає в Угорщину через Сербію на 5,8 млн кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом.

Євродепутати підтримали резолюцію про те, що Угорщина під керівництвом Віктора Орбана стала «гібридним режимом виборчої автократії», що відрізняється розпадом демократії, основних прав і верховенства права, йдеться у звіті Європейського парламенту.

Європейська комісія планує найближчим часом офіційно рекомендувати ЄС скоротити фінансування Угорщини з європейських фондів. Причиною є корупція в уряді премʼєра Віктора Орбана. Премʼєрміністр Угорщини Віктор Орбан заявив на засіданні своєї правлячої партії «Фідес», що санкції проти Росії, запроваджені Європейським союзом, мають бути скасовані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні