Категорія
Новини
Дата

Угорщина підписала додатковий контракт із «Газпромом» про постачання газу

Російський «Газпром» з 1 вересня постачатиме в Угорщину через Сербію на 5,8 млн кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом. Про це повідомив міністр закордонних справ Петер Сійярто.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «З «Газпромом» досягнуто домовленості: із завтрашнього дня до Угорщини надходитиме на 5,8 млн кубометрів природного газу більше понад договірну кількість. Наше енергопостачання у безпеці!» – написав Сійярто.
  • Угорський міністр не повідомив, скільки коштуватиме додатковий газ.
  • Після нещодавнього візиту Сійярто до Росії «Газпром» погодився надати Угорщині додаткові 700 млн кубометрів газу. 

Контекст

Раніше голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що РФ взимку повністю перекриє постачання газу. За його словами, потрібно відновлювати роботу старих вугільних електростанцій та АЕС.

Уряд Німеччини вже заявив про готовність розконсервувати вугільні ТЕС, аби протистояти енергетичному тиску РФ, заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт. Він наголосив, що вугілля завдає більшої шкоди довкіллю, але в нинішніх умовах його використання в обмежених кількостях і в нетривалій перспективі є виправданим.

Станом на кінець червня Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Щоб компенсувати відмову від постачання газу з РФ, країнам Європейського Союзу знадобиться не менше трьох років, йдеться в доповіді Fitch Ratings. Найбільш залежні від російського газу Словаччина, Угорщина та Чехія, зазначають аналітики.

В економіці країн Центральної та Східної Європи очікується спад економіки аж до негативних значень, вища інфляція, стійкий тиск на бюджетний дефіцит та рівень держборгу.

Сьогодні, 31 серпня, «Газпром» повністю зупинив постачання газу в Європу газопроводом «Північний потік». На газопроводі «розпочинаються планово-запобіжні роботи на газоперекачувальному агрегаті», зазначили в компанії. Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю лише 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

У ЄС зростають побоювання, що Росія не поверне прокачування своїм ключовим газопроводом «Північний потік» після триденного технічного обслуговування, яке розпочнеться 31 серпня.

Європейські уряди вживають заходів щодо полегшення тягаря від кризи та виділили близько €280 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні