Категорія
Новини
Дата

Видобуток нафти в Росії у 2023 році впаде через відсутність ринків – прогноз МЕА 

Росія може зіткнутися з труднощами із пошуку нових ринків для своєї нафти, як тільки набуде чинності заборона на імпорт з Європи, що може призвести до того, що наступного року середній видобуток у країні опуститься нижче 10 млн барелів у день, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

 Ключові факти

  • Росія перенаправила понад 1 млн барелів на день до Індії, Китаю та Туреччини, оскільки багато її традиційних клієнтів відпали після вторгнення в Україну. Проте потоки до цих країн останнім часом стабілізувалися, що спричиняє чутки про те, що вони, можливо, не зможуть далі нарощувати імпорт. Якщо їх закупівлі залишаться стабільними, решта світу має потроїти російський імпорт приблизно до 3,3 млн барелів на день до лютого, йдеться у звіті МЕА. 
  • «Ми не думаємо, що це можливо», — йдеться у повідомленні, що передбачає, що до кінця березня Росія може втратити близько 2 млн барелів на день видобутку порівняно з довоєнним рівнем, а наступного року видобувати в середньому всього 9,6 млн барелів. в день. 
  • Видобуток у Росії з січня по жовтень у середньому становив близько 10,7 млн ​​барелів на добу, згідно з розрахунками Bloomberg.

Контекст

Європейський Союз заборонив імпорт більшої частини російської нафти 5 грудня, а нафтопродуктів – з 5 лютого. Цей крок не тільки створить виробничі ризики для Росії, а й погіршить проблеми з поставками в регіоні, оскільки альтернативних джерел палива може бути недостатньо.

Блок також заборонить танкерам під прапором ЄС перевозити російські вантажі та заборонить надання морських послуг, включаючи страхування, стороннім судам, які беруть участь у торгівлі. Це може ускладнити перенаправлення потоків російської нафти з Європи.

Покупці та продавці барелів мають намір розширити використання «тіньової торгівлі», включаючи перевалку у відкритому морі з використанням «темних» танкерів, повідомляє МЕА. Згідно з даними за жовтень, Кремлю потрібно знайти нові ринки для приблизно 1,5 млн. барелів на день сирої нафти і 1 млн. барелів нафтопродуктів, за даними МЕА.

Нещодавно країни «Великої сімки» домовилися про встановлення цінового обмеження на російську нафту та нафтопродукти.

Нещодавно Reuters повідомив, що Росія може значною мірою обійти обмеження цін на нафту від G7, зокрема, РФ може отримати доступ до достатньої кількості танкерів, щоб відвантажувати більшу частину своєї нафти поза межами досяжності нової цінової межі країн «Великої сімки».

В останні місяці Індія та Китай збільшили закупівлю російської нафти з великими знижками, але жоден із них не підтримав обмеження. Згодом Індія заявила, що розгляне цей план.

Російські морські перевезення сирої нафти минулого тижня підскочили до пʼятимісячного максимуму, оскільки суднам, що залишають балтійські та арктичні порти, не вистачає часу, щоб дістатися ключових пунктів призначення до набуття чинності санкцій Європейського союзу.

Країни G7 та Австралія домовилися встановити граничну ціну на російську сиру нафту на фіксованому рівні, а не на плаваючому, що змінюється залежно від базових цін на нафту, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Поки незрозуміло, на якому рівні буде встановлена ​​ціна, але це буде фіксована цифра, а не дисконт щодо Brent, заявило джерело. Офіційні особи США зголосилися встановити обмеження на сиру нафту вище $60 за барель, що підвищить шанси на те, що Росія продасть хоча б частину свого експорту в рамках обмежень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні