Категорія
Новини
Дата

Відвоювати Крим легше, ніж Донбас, де понад 1000 км фронту. На півострів є дві точки входу – голова ГУР Буданов

1 хв читання

Крим Буданов /Олександр Чекменьов

Голова ГУР Кирило Буданов Фото Олександр Чекменьов

Голова ГУР Кирило Буданов розповів, чому відвоювати окупований Росією Крим набагато легше, ніж Донбас, та як повернути півострів.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові цитати

  • З військового погляду відвоювати Крим набагато легше, ніж Донбас, де понад 1000 км фронту та глибина понад 200 км, зауважив Буданов. «У Крим є дві точки входу – з російського боку та з нашого: Кримський міст і сухопутний перешийок», – пояснив він.
  • На його думку, питання відвоювання півострова – це наші фронтові операції: з російської сторони – шляхом руйнації комунікацій, з нашої – шляхом тиску. «І тоді все – Крим ізольований», – впевнений голова ГУР.
  • «Росіяни люблять міфи про «фортецю Крим». Але Крим брали у багатьох війнах. Державам, які хотіли захопити Крим, завжди це вдавалося. І відповідь була одна й та сама – не втримували перешийки, і все одразу руйнувалося», – зауважив історичний контекст Буданов.
  • «Коли я кажу, що ми зайдемо в Крим, то ми туди вже заходимо», – підкреслив він.

Контекст

Україна має план деокупації Криму та її армія робитиме все можливе для повернення міжнародно визнаних територій станом на 1991 рік. Про це в інтерв’ю The Guardian заявив головком Збройних Сил України Олександр Сирський.

Україна не мала суттєвих територіальних здобутків на фронті з осені 2022-го, коли були звільнені Харківщина та правобережжя Херсонщини. Контрнаступ 2023 року завершився незначним просуванням у районі Роботиного на південному напрямку фронту. З осені 2024-го ЗСУ перебувають в обороні в той час, як Росія має просування, зокрема захопила Авдіївку.

Водночас з літа 2023-го завдяки застосуванню морських дронів Україні вдалось витіснити бойові кораблі РФ з порту Севастополя та забезпечити морські експортні шляхи. Двічі Україна пошкоджувала Кримський міст: восени 2022-го вантажівкою з вибухівкою, влітку 2023-го – морськими безпілотниками.

Президент Володимир Зеленський не виключає, що повернення всіх територій станом на 1991 рік може відбуватися і дипломатичними методами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд