Категорія
Новини
Дата

Вихід на міжнародний ринок стає все більше актуальним для українського бізнесу – опитування

30% опитаних представників малого та середнього бізнесу планують налагодити експорт товарів чи послуг за кордон, а 29% вже працюють на ринках інших країн. Ще 39% не зацікавлені в іноземних ринках. Про це представники малого та середнього бізнесу – учасники проєкту Unlimit Ukraine – повідомили в рамках п’ятої хвилі опитування Європейської Бізнес Асоціації. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Розширення географічної присутності може бути особливо актуальним для підприємців на тлі вичерпання фінансових резервів та значних втрат бізнесу. Чверть опитаних підприємців повідомляють про відсутність фінансових резервів. У 11% вистачить фінансових резервів на місяць, 28% – на кілька місяців, 17% – на пів року. Ще 14% мають резерви на рік та більше, тоді як у липні таких було тільки 6%.
  • Оцінка підприємцями втрат свого бізнесу дещо поліпшилася у порівнянні з липнем, однак рівень втрат досі є суттєвим. 33% МСБ оцінюють свої втрати в суму до $10 000, 23% – в діапазоні $10-50 000, ще 15% – в діапазоні $50-100 000, а 14% – більше $100 000. Про відсутність втрат повідомляють 10% підприємців, що вдвічі більше, ніж у липні. 
  • В повному обсязі наразі працюють 39% компаній, тоді як у липні таких було 28%. Кількість непрацюючих підприємств зменшилась – з 16% у липні до нинішніх 11%. Ще 50% компаній працюють частково, з тими чи іншими обмеженнями. Зокрема, 30% були змушені обмежити географію діяльності, 19% працюють тільки онлайн, 16% закрили частину торгових точок/відділень. Про те, що вони призупиняли, але вже відновили роботу, повідомляють 26% МСБ. 
  • Незважаючи на складні умови, більшість компаній, зокрема 83% користуються тільки оборотними коштами для фінансування бізнесу. Ще 7% користуються банківськими позиками, зокрема 4% – кредитною програмою «5-7-9». Ще 4% користуються комерційним кредитуванням. Серед державних пільг найпопулярнішою серед МСБ є опція сплати єдиного податку 2%, нею вже скористались 14% підприємців, ще 6% користуються іншими податковими пільгами, а 2% – компенсацією за працевлаштування ВПО.
  • З 34% у липні до 43% у жовтні зросла кількість МСБ, що виплачують заробітні плати співробітникам у повному обсязі, до того ж 4% роблять це наперед або з бонусами. Водночас 18% компаній були змушені скоротити розмір заробітної плати, а 9% – відправити персонал або його частину у неоплачувану відпустку. Кількість підприємств, що звільняють співробітників, дещо зменшилась – з 18% до 13%. 
  • Попри труднощі підприємці продовжують підтримувати армію та населення. Досі більше половини компаній, а саме 61% допомагають фінансово, 24% – продукцією, 19% – послугами, 13% – засобами захисту/оборони, 6% – медикаментами. Ще 19% підтримують працівників, що захищають країну.
  • Напередодні зими компанії найбільше готуються до перебоїв з постачанням води, газу, електроенергії, ударів по критичній інфраструктурі, транспортній мережі та підприємствам, а також перебоїв зі звʼязком та Інтернетом. Зокрема, підприємці купують обладнання для автономного опалення та електропостачання, налагоджують резервні канали зв’язку, утеплюють або консервують частини приміщень, роблять запаси матеріалів та продукції, запроваджують дистанційну роботу, готують сценарії релокації чи евакуації персоналу.
  • Опитування проводилося з 13 по 23 жовтня серед фізичних осіб-підприємців, що є учасниками проєкту з підтримки малого та середнього бізнесу від ЄБА Unlimit Ukraine. В опитуванні взяли участь 105 підприємців.

Контекст

Майже половина членських компаній ЄБА у серпні-вересні прогнозували позитивну динаміку розвитку свого бізнесу в 2023 році. Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат. 58% респондентів очікують зростання доходів у гривні і 43% – у натуральному вираженні. При цьому 31% розраховує на зростання доходів у гривні до 10%. Падіння доходів у гривні прогнозують 31% директорів, у натуральному вираженні – 36%.

Тільки 1% компаній планують скорочення заробітних плат у 2023 році, ще 26% залишать їх на поточному рівні. Водночас 73% запланували підвищення заробітних плат для співробітників, з них 40% підвищуватимуть зарплатню на рівні 10–20%. Для порівняння: всі респонденти минулорічного опитування планували підвищення заробітних плат своїм працівникам.

В НБУ зазначають, що бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації. У жовтні індекс очікувань ділової активності НБУ знизився до 44,9 із 46,1 у вересні. Опитування підприємств проводилося з 4 до 24 жовтня. У НБУ пояснили, що негативний вплив війни на пропозицію товарів, логістичні проблеми, руйнування енергетичних потужностей та зниження реальних доходів населення стримують відновлення економіки та погіршують очікування підприємств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні