Категорія
Новини
Дата

Попри війну 47% бізнесів очікують зростання в 2023 році – опитування

Майже половина членських компаній Європейської Бізнес Асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу в 2023 році, свідчать результати опитування ЄБА. Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

- Цьогорічні результати опитування очікувано демонструють погіршення настроїв та прогнозів топ-менеджерів. Для порівняння: минулого року позитивні прогнози робили 83% СЕО.

- Водночас 28% директорів розраховують у 2023 році втримати бізнес-показники на нинішньому рівні, а 25% очікують погіршення стану справ у їхнього бізнесу (минулого року таких було тільки 2%).

- Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат. 58% респондентів очікують зростання доходів у гривні, і 43% – у натуральному вираженні. При цьому 31% розраховує на зростання доходів у гривні до 10%. Падіння доходів у гривні прогнозують 31% директорів, у натуральному вираженні – 36%.

- При плануванні бюджетів на 2023 рік керівники компаній закладають вартість валюти в середньому на рівні 43 грн/$.

- Тільки один із пʼяти СЕО планує наймати нових людей у наступному році. Тоді як більшість директорів, а саме 53%, стверджують про плани втримати команду без змін, інші 28% будуть вимушені вдаватися до скорочення штату. При цьому минулого року більше половини компаній планували розширення штату.

- Тільки 1% компаній планують скорочення заробітних плат у 2023 році, ще 26% залишать їх на поточному рівні. Водночас 73% запланували підвищення заробітних плат для співробітників, з них 40% підніматимуть зарплатню на рівні від 10% до 20%. Для порівняння, усі респонденти минулорічного опитування планували підвищення заробітних плат своїм працівникам.

- У порівнянні з минулим роком на третину зменшилась кількість підприємців, що планують впровадження нових інвестиційних проєктів, про це повідомили тільки 19% компаній. 

- Керівники компаній також визначили три найпріоритетніші завдання до уряду на наступний рік. Перші два пункти вже кілька років поспіль лишаються незмінними. На першому місці – необхідність проведення судової реформи та встановлення верховенства права, на другому – боротьба з корупцією. Третім пріоритетом на наступний рік бізнес-лідери визначили забезпечення макроекономічної стабільності, адже економічна безпека – основа майбутнього відновлення та відбудови України.

Попри війну 47% бізнесів очікують зростання в 2023 році – опитування /Фото 1

Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат

Контекст

Бізнес продовжує адаптуватися до воєнних умов та дещо послабив у серпні негативні оцінки перспектив своєї економічної діяльності. Водночас невизначеність із тривалістю війни та пов’язане з цим погіршення інфляційних очікувань, подальше руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, значна вимушена міграція населення всередині країни стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця. В серпні 2022 року ІОДА зріс до 44,1 із 43,6 у липні.

Серпень став місяцем хороших економічних новин. Найпримітніші події минулого місяця – рекордний обсяг отриманої міжнародної допомоги у $4,6 млрд та 50%-ве зростання аграрного експорту. Про гроші в поточному році можна не турбуватися, вважають опитані Forbes експерти, але потрібно вже зараз думати про допомогу на наступний, 2023 рік. 

Головний тренд серпня – отримання Україною рекордного з початку війни місячного обсягу міжнародної допомоги на $4,6 млрд. Найбільший внесок – ґрантові кошти від США на $3 млрд, надані через Світовий банк до Дня незалежності.

За очікуваннями уряду, у вересні обсяги допомоги також будуть суттєвими, зокрема, завдяки отриманню макрофінансової допомоги Євросоюзу на $5 млрд. Загалом у поточному році Україна розраховує отримати від партнерів близько $30 млрд допомоги, тобто ще приблизно $13 млрд до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні