Категорія
Новини
Дата

Віра і діти. Чому частка багатодітних родин у різних регіонах України відрізняється у десятки разів 

Віра і діти. Чому частка багатодітних родин у різних регіонах України відрізняється у десятки разів  /Getty Images

Getty Images

Народжуваність в Україні падає починаючи з 1993 року, з нею зменшується і кількість багатодітних сімей. За даними Держстату, на 2021 рік в Україні існує близько 15 млн домогосподарств, з них 0,79% – багатодітні родини.

Представленість сімей з трьома та більше дітьми дуже відрізняється за регіонами. В Рівненській області частка таких родин перевищує 3%, тоді як у Харківській, Хмельницькій та Черкаській – менше 0,1%. Чому так?

Західні області України демонструють більш традиційну демографічну поведінку, пояснює спеціалістка Інституту демографії Любов Слюсар. «Ці території пізніше увійшли до складу СРСР, гоніння на церкви тривали менший час, тому традиційні сімейні цінності збереглися краще»,– каже вона.

У селах на півночі Рівненщини розвинене п’ятдесятництво, яке заохочує родини до народження якнайбільшої кількості дітей. У селі Глинному живе мати‑рекордсменка: Світлана Ковалевич у 47 років має 19 дітей і 30 років перебуває в декреті.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Для решти країни багатодітні сім’ї – це радше виняток, ніж правило, а народжуваність продовжує знижуватися з кожним роком. «Це відбувається не лише в Україні, а й в інших розвинених країнах, – говорить генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто. – Сергій Капиця у книзі «Парадокси росту» побудував математичну модель зростання населення на Землі. Якби темпи зберігалися так само, як і останні 4000 років, на планеті проживала б колосальна кіль‑ кість людей». Скорочення народжуваності дозволить стабілізувати кількість мешканців планети на рівні 11 млрд (7,9 млрд на червень 2021 року).

Зниження кількості багатодітних родин Паніотто пояснює вирівнюванням економічних прав між чоловіками та жінками: молода дівчина не прагне ставати матір’ю десяти дітей, вона мріє побудувати успішну кар’єру. «Жінка виходить на ринок праці і тому відкладає, а іноді навіть відмовляється народжувати дітей», – стверджує Паніотто.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні