Категорія
Новини
Дата

НАЗК внесло виробника крабових паличок Vici до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло глобального виробника і постачальника харчових продуктів Viciunai Group до переліку міжнародних спонсорів війни, йдеться в повідомленні НАЗК. Після початку вторгнення РФ компанія обіцяла піти з російського ринку, натомість не зупинила свої потужності та сплачує податки до бюджету РФ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У березні 2022 року керівник литовської групи Шарунас Матійошайтіс заявив, що компанія піде з російського ринку впродовж 3–4 місяців. Проте Viciunai не припиняє свою роботу в Росії та залишається одним із найулюбленіших брендів російських споживачів.
  • Viciunai веде свій бізнес у РФ у звичайному режимі без будь-яких скорочень, захищає російську торгову марку в суді і продовжує набирати персонал.
  • Зазначається, що заяви про припинення бізнесу та продаж виробництва в РФ ніяк не вплинули на роботу Viciunai Group в країні-агресорі. 
  • «Компанія продовжує спонсорувати війну проти України, сплачуючи великі суми податків до бюджету путінської воєнної машини», – повідомили у НАЗК.

Контекст

Viciunai Group є найбільшим переробником сурімі на планеті, вона також є одним із найбільших та економічно найпотужніших виробників морепродуктів у Європі. Її головний офіс знаходиться в Литві, а заводи працюють в Литві, Іспанії, Естонії та РФ.

За даними НАЗК, виробничий комплекс ТОВ «Вичюнай-русь» є найбільшим підприємством Viciunai Group, на якому працюють 1500 працівників. Він знаходиться в Калінінградській області, а його чистий прибуток за 2022 рік збільшився на 156%, до $20 млн.

Дочірня компанія Viciunai ТОВ «БалтКо», бувши офіційним представником компанії в РФ, надає там послуги з перевезення продуктів рибної кулінарії, рибної переробки, сурімі й морепродуктів. Її чистий прибуток за 2022-й становив $2,5 млн. 

З понад 1500 іноземних компаній, які володіють або володіли активами в Росії, лише 304 остаточно завершили свій вихідповідомляє KSE Institute. Потенційна вартість може сягати $25 млрд. Станом на 17 грудня 1232 компанії згорнули операції у Росії та заявили про намір покинути країну. Водночас 1573 фірми поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 547 призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні