Театр опери та балету імені Т. Г. Шевченка /Театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка
Категорія
Новини
Дата

Виторг театру Франка збільшився у 2,7 раза за рік. У 2023-му чистий дохід майже всіх українських театрів зріс – YouControl

Найбільше доходів серед національних театрів за 2023 рік згенерував Театр опери та балету імені Т. Шевченка – більше 53 млн грн. Фото Театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка

Усі національні театри, окрім Одеського, у 2023 році заробили більше, ніж у 2021-му, свідчить статистика YouControl.Market. Чистий дохід київського театру Франка зріс на 20 млн грн порівняно з 2021 роком і у 2,7 раза відносно 2022-го. Найбільше доходів серед національних театрів згенерував Театр опери та балету імені Шевченка – понад 53 млн грн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Команда YouControl.Market проаналізувала фінансові показники українських театрів і визначила установи з найбільшими доходами в 2023 році. В усіх національних театрів, окрім Одеського оперного, чисті доходи від продажу квитків виросли порівняно з 2021-м.
  • Найбільше доходів серед національних театрів за 2023 рік згенерував Театр опери та балету імені Т. Шевченка – понад 53 млн грн. Майже 46 млн грн чистого доходу отримав театр Франка, ще 31,5 млн грн доходу отримала Львівська опера.
  • Чистий дохід театру Франка зріс на 20 млн грн порівняно з 2021-м і у 2,7 раза відносно 2022 року. Найпопулярніша вистава театру «Конотопська відьма» заробила 5,8 млн грн за 25 показів.
дохід українських театрів

Дохід національних театрів у 2023 році. Джерело: YouControl.Market

дохід українських театрів

Дохід комунальних театрів у 2023 році. Джерело: YouControl.Market

державна підтримка театрів

Державні кошти, виділені на театри в 2023 році. Джерело: YouControl.Market

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Серед комунальних театрів найбільший чистий дохід у Київського театру оперети – майже 157 млн грн. Понад 70 млн грн згенерував Київський театр опери та балету для дітей і юнацтва, ще понад 67 млн грн – Молодий театр. Комунальні театри включають у чистий дохід кошти, отримані з місцевих бюджетів.
  • Держава виділила на підтримку восьми національних театрів понад 1,3 млрд грн. Найбільше отримав київський Театр опери та балету – понад 322 млн грн. Найменше спрямували Франківському драмтеатру – майже 45 млн грн. Більшість отриманих від держави коштів театри спрямовують на заробітну плату та податки.

Контекст

У державній та комунальній власності в Україні працює 113 театрів, свідчать дані Держстату. Попит на театр зріс під час вторгнення. Рекордсменом стала вистава Івана Уривського «Конотопська відьма». Через вісім місяців після прем’єри близько 900 квитків на кожну виставу розпродають менш як за 10 хвилин.

Ще один лідер 2023-го за кількістю аншлагів – вистава «Корсиканка», яку грають у Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра. Квитки на неї закінчуються за кілька тижнів до показу. За рік 23 вистави побачили 17 000 глядачів.

Окремі спектаклі збирають аншлаги не одне десятиліття. Найпопулярнішою виставою з тих, яку назвали опитані Forbes театри, став «Мартин Боруля» у постановці Бориса Прокоповича. Полтавський театр показав її з аншлагами 833 рази впродовж 52 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні