Категорія
Життя
Дата

У топі – «Весілля Фігаро», «Украдене щастя» та «Сон літньої ночі». Десять вистав, які зібрали сотні аншлагів та сотні тисяч глядачів

Конотопська відьма, Іван Уривський

Усі покази вистави Івана Уривського «Конотопська відьма» стали аншлаговими. Через вісім місяців після прем’єри близько 900 квитків на кожну виставу розпродають менш як за 10 хвилин. Фото: Юлія Вебер

Театри переживають бум популярності. Лише один приклад – «Конотопська відьма» Івана Уривського. Квитки на неї розкуповують менш ніж за десять хвилин; хештег за назвою вистави має близько 40 млн переглядів у TikTok. Попит на театр зріс під час вторгнення, проте окремі спектаклі збирають аншлаги не одне десятиліття

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Візит до театру треба планувати за декілька тижнів, а на аншлагові вистави – за кілька місяців, каже піар-менеджерка Театру ім. Івана Франка Анастасія Коржова. Інакше – квитків не знайти. Зараз щодня, крім понеділків, на вистави на камерній і основній сценах театру приходять близько тисячі глядачів.

«Якщо люди йдуть, значить, знаходять те, що їм треба», – каже режисер Іван Уривський.

Останні п’ять років популярність вистав коливається через пандемію та війну. У доковідному 2019-му спектаклі Молодого театру відвідали 53 000 глядачів, у 2020-му їх кількість впала на 36% – до 34 000 глядачів, а у 2023-му зросла до 59 000. У театр на Подолі у 2023-му на вистави прийшло на 10% більше, ніж у 2019-м – 59 000 глядачів проти 53 000.

Театр Лесі Українки у Львові також фіксує зростання попиту. Продажі квитків на одну з аншлагових вистав «Top girls» у порівнянні з 2021 роком зросли з 80 проданих місць до 250, каже піар-менеджерка театру Анна Гетманова. У 2023-му її подивились 1800 глядачів.

Театр став місцем, де на декілька годин можна відволіктись від жахіть війни, переконана голова PR-відділу Молодого театру Мілана Литвиненко. 

Які українські вистави настільки популярні, що театри показують їх десятиліттями, та які найчастіше обирали глядачі у 2023-му році?

Які вистави українських театрів зібрали найбільше аншлагів

Які вистави українських театрів зібрали найбільше аншлагів

Чому вистави стають аншлаговими

Forbes запитав у найвідоміших та найстаріших українських театрів про кількість аншлагових вистав. Відповіли шість – Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Гоголя, Театр на Подолі, Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра, Молодий театр, Театр Лесі Українки у Львові.

Найпопулярнішою виставою з тих, яку назвали опитані театри, став «Мартин Боруля» у постановці Бориса Прокоповича. Полтавський театр показав її із аншлагами 833 рази впродовж 52 років. 

«Трактирниця» Віталія Малахова пройшла у Театрі на Подолі із повною залою 511 разів. У театрі Франка довгожителів багато, серед них – «Весілля Фігаро» у постановці Гната Юри та «Украдене щастя» Сергія Данченка.«Ці вистави ми грали «на аншлагах» більше 500 разів не один десяток років», – каже Коржова. Їх побачили щонайменше по200 000 глядачів.

Чому деякі постанови залишаються популярними так довго? Важать впізнаваність літературного твору, зірковий акторський склад та жанр, каже Литвиненко з Молодого театру. Ще одна причина – актуальність тем, додає керівниця літературно-драматургічної частини в полтавському театрі Ольга Юшкевич. 

Річ в режисері-постановнику, говорить Прибіш з Театру на Подолі. «Наші останні прем’єри – «Хазяїн» та «Процес» – йдуть «на аншлагах», бо ми запросили для постановки Івана Уривського та Давида Петросяна, – додає Прибіш. – А вони вже обрали матеріал, художників, акторів, концепцію, музику».

Скільки заробили аншлагові вистави за десятки років на сцені, порахувати складно. «Вартість сьогодні відрізняється від тої, що була у 2012-му – не кажучи про 1972-й», – пояснює Юшкевич з Полтавського театру. 

У Молодого театру, який працює з 1979-го, збереглись дані від 2015 року. «Загадкові варіації» за п’єсою Еріка-Емманюеля Шмітта режисера Андрія Білоуса зібрала найбільше аншлагів у театрі – 40. На неї купили квитки близько 16 000 глядачів, принісши театру 3,7 млн грн. «Синій автомобіль» режисера Ігора Славинського за п’єсою Ярослава Стельмаха зібрав 1 млн грн за 56 аншлагових вистав. Їх відвідали майже 5000 глядачів.

Які вистави були популярними в 2023-му

Які вистави були популярними в 2023-му

Збільшення викликів і зростання попиту

Після 24 лютого кілька акторів з трупи театру Лесі Українки у Львові виїхали з країни. Довелось залучати нових. Це вплинуло на кількість показів, каже Гетманова. Щоб працювати під час блекаутів, Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра купив генератор. 

Попри складнощі у 2023-му відбувся сплеск інтересу до вистав. Рекордсменом стала вистава Івана Уривського «Конотопська відьма». Усі її покази стали аншлаговими. Через вісім місяців після прем’єри близько 900 квитків на кожну виставу розпродають менш як за 10 хвилин, казала Коржова у січні 2024-го. Нині продані місця на всі покази до кінця квітня.

На премʼєрні покази вистави «Леся.Їсторія» у театрі Лесі Українки приходили по 280 глядачів, каже Гетманова. «Після того кількість глядачів стабільно тримається у межах 180-250 людей», – додає вона. Прем’єра «З цією виставою щось не так» у Театрі драми і комедії відбулась наприкінці 2023-го і одразу стала аншлаговою. За листопад-грудень п’ять вистав побачили близько 2000 глядачів, каже директорка-художня керівниця театру Олеся Жураківська.

Це вистава-франшиза, яка йде в лондонському Вест-Енді, на Бродвеї і в Києві, розповідає вона. Без вартості франшизи її виробництво обійшлось у близько 2 млн грн. 

Один із лідерів 2023-го за кількістю аншлагів – вистава «Корсиканка», яку грають у Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра. Квитки на неї закінчуються за кілька тижнів до показу, каже Жураківська. Торік 23 вистави побачили 17 000 глядачів. З них 10 разів «Корсиканка» збирала аншлаги у гастролях Україною.

«Це вистава, яка лікує душі та дарує гарний настрій, – каже Жураківська. – А ще допомагає морально відновитися нашим військовим та пораненим – з 2014 року на неї приходить багато військових та ветеранів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні