Категорія
Новини
Дата

Війна коштує Україні $100 млн на день – Резніков

Один день війни коштує Україні $100 млн, армія сьогодні – найбільший споживач коштів, сказав міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю «Укрінформу».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «День війни коштує нам $100 млн. А тепер візьміть бюджети всіх поважних великих волонтерських фондів, подивіться, скільки вони збирають […] Тому несправедливо пред’являти претензії державі – військово-політичному керівництву, всім – від місцевих керівників до парламенту, уряду, президента, що все роблять волонтери. Це не так», – зазначив Резніков.
  • За словами міністра, поставки від волонтерів із 24 лютого 2022 року донині – це 3% від усього, що «потрапило на війну».
  • Резніков наголосив, що фактично армію забезпечують громадяни України, бо працюють і сплачують податки, які спрямовуються в державний бюджет, а звідти – зокрема й на армію.
  • «Армія сьогодні – найбільший споживач коштів. Але ж кошти потрібні й на утримання країни загалом: на інфраструктуру, на відновлення, на підтримку соціально незахищених. Тому треба працювати і платити податки», – додав міністр оборони.
  • Крім того, Резніков зазначив, що від початку повномасштабного російського вторгнення Україна отримала від партнерів близько $100 млрд допомоги. Він уточнив, що це озброєння та військова техніка.

Контекст

Україна збільшила військові витрати у 2022 році на 640%, до $44 млрд. Загалом військові витрати у світі за минулий рік зросли на 3,7%, до рекордних $2,24 трлн, пише «Радіо Свобода» із посиланням на дані Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). За оцінками SIPRI, військові витрати Росії зросли на 9,2%, до $86,4 млрд, що еквівалентно 4,1% ВВП країни. 

12 квітня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% буде спрямовано на сектор національної безпеки і оборони.

У першому півріччі 2023 року на забезпечення ЗСУ пішло 47,7% видатків загального фонду держбюджету, заявляв голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, прямі видатки на ЗСУ склали 672,2 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні