Категорія
Новини
Дата

Війна відкинула Україну на 15 років назад у питаннях бідності – Світовий банк

Через війну за межею бідності опинилися ще 8 млн українців порівняно з довоєнним періодом. Російське вторгення відкинуло Україну на 15 років назад у питаннях бідності, сказав в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі. За його словами, якби не проведені до війни реформи, результат міг бити ще гіршим.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Банерджі, вторгнення в Україну – це трагедія, яка має серйозні людські та економічні наслідки. «За нашими оцінками, за межею бідності опинилися ще 8 млн українців, порівняно з довоєнним періодом. Тобто, країна відкинута на 15 років назад у досягненні своїх цілей щодо скорочення рівня бідності», – наголосив він.  
  • Водночас Банерджі зазначив, що дивовижна стійкість, яку продемонструвала Україна та українці, значною мірою пояснюється складними й успішними реформами в сфері макроекономічного управління і розбудови інститутів, які влада впровадила протягом останніх років перед війною.
  • «Така увага до реформ, а також зміцнення потенціалу та прозорості управління матиме важливе значення для переходу до повоєнного відновлення», – вважає він.
  • Представник Світового банку зазначив, що в ході останніх реформ, як до, так і під час війни, Україні вдавалося збалансувати зусилля, спрямовані на підвищення конкуренції та економічної ефективності, з захистом найбільш вразливих верств населення. «Прикладом цього є здатність влади підтримувати найважливішу соціальну допомогу і пенсійні виплати, навіть попри війну, яка скоротила бюджетні можливості уряду», – наголосив Банерджі. 

Контекст

У жовтні минулого року Банерджі оцінював зростання рівня бідності в Україні в десятикратному розмірі. За його словами, 25% населення житимуть у бідності до кінця 2022 року, порівняно з трохи більш ніж 2% до війни, а до кінця наступного року ця цифра може зрости до 55%. 

На 1 січня 2023 року статус безробітного мали 186 500 осіб за наявності 21 200 одиниць вакансій. Відповідно, на одне вакантне місце претендували майже дев’ять офіційно зареєстрованих шукачів роботи.

Водночас кількість офіційно зареєстрованих безробітних зменшилася внаслідок зняття з обліку тих, які мігрували за кордон і були мобілізовані до лав ЗСУ. Проте не всі безробітні зареєстровані у державній службі зайнятості. За оцінками Мінекономіки, на початку 2023 року чисельність безробітних становила 2,6 млн осіб, а за оцінками НБУ – близько 4,2–4,8 млн осіб.

Особливістю безробіття в Україні також є незадекларована зайнятість. Під час війни облік українців, які працюють неофіційно, не здійснюється. За даними Державної служби статистики, до 24 лютого 2022 року кількість неформально зайнятого населення становила 3 млн осіб, із яких 1,7 млн – незареєстровані підприємці.

За прогнозами НБУ, ринок праці гостро відчуватиме наслідки війни, але також повільно відновлюватиметься. Упродовж 2023 року безробіття залишатиметься на високому рівні – близько 26%. Надалі воно знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності, прогнозують в Нацбанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні