Категорія
Новини
Дата

Власник TikTok націлений провести IPO до початку 2022 року. Гонконгська біржа стає альтернативою США для техкомпаній

Компанія ByteDance, що володіє застосунком TikTok, планує до початку 2022 року вийти на біржу в Гонконгу. Раніше компанія призупинила ці плани на невизначений термін після тиску китайських чиновників, пише Financial Times з посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія планує провести IPO або в четвертому кварталі цього року, або на початку 2022 року. Нині ByteDance проходить процес перевірки та подала документи на розгляд китайській владі. Остаточне узгодження від влади ByteDance очікує отримати до вересня.
  • Після призупинення лістингу ByteDance протягом декількох місяців працювала над розвʼязанням проблем безпеки даних, на які вказали китайські регулюючі органи. Зокрема, компанія погодилася надати владі більш детальну інформацію про те, як вона зберігає і управляє інформацією про споживачів.
  • Востаннє ByteDance оцінювали у $180 млрд під час збору коштів у грудні 2020 року.  
  • В майбутньому може бути менше нових лістингів китайських компаній на Нью-Йоркській фондовій біржі або Nasdaq, зауважує Forbes. Вигоду отримає Гонконгська біржа, яка зміцниться як майданчик для IPO. «Десять років тому ми не могли б подумати про Гонконг як про альтернативу для лістингу технологічних компаній на біржах США. Сьогодні це змінилося», – сказав керуючий партнер глобальної венчурної інвестиційної компанії GGV Capital Цзіксун Фу.

Контекст

ByteDance розглядала можливість проведення IPO всіх або деяких своїх бізнесів у США або Гонконгу. Однак у квітні повідомила, що не планує виходити на біржу, не назвавши причини цього рішення. За даними джерел, засновник ByteDance Чжан Імін вирішив відкласти IPO після зустрічей із регуляторами, де обговорювалися методи збору і збереження даних.

Раніше китайські техкомпанії зазвичай не мали отримувати дозвіл регулятора для проведення лістингу за кордоном. Однак на тлі збільшення напруженості у відносинах КНР і США наприкінці минулого року китайська влада почала вимагати від деяких інформувати про розміщення паперів за кордоном і отримувати схвалення.

За непослух вже було покарано сервіс онлайн-замовлення таксі DiDi, який провів IPO в США, незважаючи на те, що регулятор порекомендував компанії відкласти лістинг. DiDi залучив близько $4,4 млрд на Нью-Йоркській фондовій біржі, однак через кілька днів влада Китаю наказала видалити його застосунок із магазинів. В результаті акції сервісу таксі впали майже в два рази порівняно з ціною розміщення, а капіталізація скоротилася на десятки мільярдів доларів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні