Категорія
Новини
Дата

Власник TikTok відклав вихід на IPO після зустрічі з китайськими регуляторами. Влада боїться витоку інформації про користувачів

Компанія ByteDance, що володіє застосунком TikTok, призупинила на невизначений термін наміри щодо розміщення своїх цінних паперів за кордоном. Це сталося після того, як китайські чиновники закликали компанію зосередитися на ризиках у сфері безпеки даних, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ByteDance розглядала можливість проведення IPO всіх або деяких своїх бізнесів у США або Гонконгу. Однак у квітні повідомила, що не планує виходити на біржу, не назвавши причини цього рішення.
  • За даними джерел, засновник ByteDance Чжан Імін вирішив відкласти IPO після зустрічей із регуляторами, де обговорювалися методи збору і збереження даних. У компанії були й інші причини для затримки лістингу, зокрема, відсутність на той момент фінансового директора.

Важливі цифри

Востаннє ByteDance оцінювали у $180 млрд під час останнього збору коштів у грудні 2020 року.  

Контекст

Раніше китайські техкомпанії зазвичай не мали отримувати дозвіл регулятора для проведення лістингу за кордоном. Однак на тлі збільшення напруженості у відносинах КНР і США наприкінці минулого року китайська влада почала вимагати від деяких інформувати про розміщення паперів за кордоном і отримувати схвалення.

За непослух вже було покарано сервіс онлайн-замовлення таксі DiDi, який цього місяця провів IPO в США, незважаючи на те що регулятор порекомендував компанії відкласти лістинг. DiDi залучив близько $4,4 млрд на Нью-Йоркській фондовій біржі, однак через кілька днів влада Китаю наказала видалити його застосунок із магазинів. В результаті акції компанії впали на 20%.

Також після цього Китай вирішив посилити правила конфіденційності даних для технологічних компаній, які шукають іноземні інвестиції, пише Engadget. Тепер будь-яка компанія, у якої є дані про понад мільйон клієнтів, має пройти перевірку щодо способу обробки інформації. Лише тоді вона зможе отримати дозвіл на іноземне IPO. Таким чином, влада Китаю не хоче, аби інформація про користувачів була доступна закордонним урядам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні