Категорія
Новини
Дата

Сервіс таксі DiDi залучив $4,4 млрд. Це найбільше IPO китайської компанії в США після виходу на біржу ритейлера Alibaba

Китайський сервіс онлайн-замовлення таксі DiDi Chuxing Technology залучив $4,4 млрд на IPO. Ринкова капіталізація Didi складе мінімум $67,5 млрд, пише Reuters із посиланням на джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очікується, що компанія дебютує на Нью-Йоркській фондовій біржі 30 червня. Акції торгуватимуться під тікером «DIDI».
  • DiDi продала 317 млн американських депозитарних акцій (ADS) по $14 за штуку. Спочатку планувалося продати 288 млн акцій.
  • Компанія визначилася з ціною акцій усього через три робочих дні після початку роуд-шоу. Це робить її розміщення одним із найшвидших.
  • Лістинг DiDi стане найбільшим розміщенням китайської компанії у США з того часу, як Alibaba залучила $25 млрд 2014 року.
  • Ринкова капіталізація DiDi складе від $67,5 млрд до $73 млрд. Це нижче оцінки сервісу таксі Uber – близько $95 млрд, але значно випереджає оцінку іншого сервісу таксі Lyft – $20 млрд, зазначає The Wall Street Journal. Uber і Lyft вийшли на біржу в 2019 році.

Контекст

Ринкова капіталізація DiDi є суттєво меншою за $100 млрд, ніж очікувалося в середині червня. Це свідчить про занепокоєння інвесторів з приводу можливих репресивних заходів влади Китаю, зазначив лондонський незалежний аналітик Дуглас Кім. Перед IPO сервіс таксі DiDi зіткнувся з антимонопольним розслідуванням.

Спочатку DiDi розглядала для IPO Гонконг. Однак зрештою відмовилася на користь США. Частково такий вибір зроблено через побоювання, що заявка на IPO в Гонконзі може викликати більш пильну увагу з боку китайських регулюючих органів до бізнесу. Зокрема, використання неліцензованих транспортних засобів та водіїв, які працюють неповний робочий день, зазначає Reuters.

DiDi готується до запуску в Україні в 2021 році, пише AIN.UA. Наразі невідомо, чи буде DiDi заходити тільки з таксі, чи підключить й інші сервіси на зразок прокату велосипедів.

Довідка

DiDi була заснована колишнім співробітником Alibaba Ченгом Веєм у 2012 році. 2016 року Uber продав DiDi китайський підрозділ Uber China. Крім онлайн-замовлення таксі, DiDi надає послуги з оренди автомобілів і велосипедів, а також доставки їжі. Нині Uber володіє 12,8% акцій DiDi, а Vision Fund SoftBank – 21,5%. Тривалий час DiDi була збитковою, зокрема, торік збиток склав $1,6 млрд. Але в першому кварталі цього року компанія отримала прибуток у $30 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні